Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Het mooiste circuit ter wereld, dat is Spa-Francorchamps. En in de Ardense bossen wil elke rijder zich tonen. Dit weekend was het zover en streek het F1-circus neer in ons land. De zon straalde, spijtig genoeg, en de supporters waren massaal op post. Voor Max Verstappen, de Nederlander die in Maaseik woont, leek het wel een thuiswedstrijd. Helaas startte hij pas vanaf plaats 18. Ver achter het ongenaakbare Mercedesduo. Hamilton stond nog maar eens op pole.

De start werd even uitgesteld door een directe opgave van Hulkenberg, maar daarna brak het feest los. En dat feestje begon goed. WK-leider Hamilton was deze keer wel goed weg, in tegenstelling tot ploegmaat Rosberg. Die leek bijna stil te staan en werd langs alle kanten voorbijgeschoten. Van twee naar vijf. Sergio Perez kende een echte blitzstart en schoot naar het zog van Hamilton. De Mexicaanse Force India-coureur waagde zich zelfs aan een aanval, al werd die vakkundig afgeweerd door de regerend wereldkampioen.

2015_F1_Spa_07

Rosberg moest nu wel komen en gelukkig voor hem zijn er in Spa genoeg inhaalmogelijkheden. In de tweede ronde ging hij in de bus stop-chicane voorbij Bottas. Vettel volgde in zijn zog en deed hetzelfde op het volgende rechte stuk aan start/finish. Achter de koplopers begon Grosjean aan een opvallende race. De Fransman had een sterke kwalificatie gereden, een vierde plek, maar moest door een straf vijf plaatsen achteruit. In ronde acht had hij dat euvel al bijna goedgemaakt door voorbij Bottas naar plek vijf te snellen. Door de eerste stop van Perez was Rosberg ook terug op zijn vertrouwde tweede stek aan het rondrijden.

2015_F1_Spa_04

Toen was het aan Max Verstappen om het spektakel te verzorgen. De youngster was aan een sterke inhaalrace bezig en zorgde in de tiende ronde voor het inhaalmanoeuvre van het weekend. In Blanchimont besloot de Nederlander zijn Toro Rosso heerlijk buitenom voorbij Nasr te loodsen, some close racing. Wat een lef, wat een talent. Uiteindelijk zou hij van achttien naar acht rijden en verdiend punten pakken in zijn ‘thuisrace’.

Eigenlijk was het ook in Spa geen spannende race en stelde Lewis Hamilton nogmaals zijn suprematie tentoon. Hoewel Rosbergs race pace iets sneller was, kon hij de kloof nooit dichten, laat staan een aanval plaatsen. Regen is wat we nodig hadden. Toch leverde het achterveld nog enkele mooi duels.

2015_F1_Spa_03

Verstappen bleef komen en sprong over Bottas naar negen. Kvyat, ook nog een youngster, had zijn race goed ingedeeld en eindigde als een speer. Hij ging in de strijd voor plaats vijf nog voorbij Perez en Massa. Grosjean kon ondertussen een podiumplaats proeven, maar Vettel reed nog een halve seconde te ver voor hem. Op het slechts mogelijke moment, in de voorlaatste ronde, kreeg de Duitser een klapband net na Eau Rouge. Pirelli heeft het geweten. Een overgelukkige Grosjean stond zo voor het eerst sinds de GP van de VS in november 2013 nog eens op het podium.

2015_F1_Spa_05

De Zilverpijlen en Lewis Hamilton in het bijzonder blijven de F1 domineren. In de constructeursstand heeft Mercedes alleen al meer punten dan zijn twee dichtste achtervolgers Ferrari en Williams. Gelukkig kunnen verschillende teams nog elke race uitmaken wie the best of the rest is. Eén ding is zeker, op een dag wint Max Verstappen in Spa.

Uitslag GP Francorchamps:

1. Lewis Hamilton (GBr-Mercedes) in 1u23’40″387
2. Nico Rosberg (Dui-Mercedes) op 2″058
3. Romain Grosjean (Fra-Lotus) 37”988
4. Daniil Kvyat (Rus-Red Bull) 45”692
5. Sergio Perez (Mex-Force India) 53”997
6. Felipe Massa (Bra-Williams) 55”283
7. Kimi Raikkonen (Fin-Ferrari) 55”703
8. Max Verstappen (Ned-Toro Rosso) 56”076
9. Valtteri Bottas (Fin-Williams) 61”040
10. Marcus Ericsson (Zwe-Sauber) 91”234
11. Felipe Nasr (Bra-Sauber) 102”311
12. Sebastian Vettel (Dui-Ferrari) DNF
13. Fernando Alonso (Spa-McLaren) 1 ronde
14. Jenson Button (GBr-McLaren) 1 ronde
15. Roberto Merhi (Spa-Manor) 1 ronde
16. Will Stevens (GBr-Manor) 1 ronde
17. Carlos Sainz Jr. (Spa-Toro Rosso) DNF
18. Daniel Ricciardo (Aus-Red Bull) DNF
19. Pastor Maldonado (Ven-Lotus) DNF
20. Nico Hülkenberg (Dui-Force India) DNS

 

Tussenstand WK top 10:

1. Lewis Hamilton (GBr-Mercedes) 227 pt.
2. Nico Rosberg (Dui-Mercedes) 199 pt.
3. Sebastian Vettel (Dui-Ferrari) 160 pt.
4. Kimi Raikkonen (Fin-Ferrari) 82 pt.
5. Felipe Massa (Bra-Williams) 82 pt.
6. Valterri Bottas (Fin-Williams) 79 pt.
7. Daniil Kvyat (Rus-Red Bull) 57 pt.
8. Daniel Ricciardo (Aus-Red Bull) 51 pt.
9. Romain Grosjean (Fra-Lotus) 38 pt.
10. Max Verstappen (Ned-Toro Rosso) 26 pt.