Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Het succes van Tesla – wiens nieuwe Model X als zoete broodjes verkoopt – gaat niet onopgemerkt voorbij. Elektrificatie maakt nu eenmaal deel uit van de toekomst in de automobielwereld, daar kunnen we niet meer om heen. Maar nu lijkt er met Faraday Future een nieuwe speler opgestaan. Een Amerikaans bedrijf uit California dat big money wil investeren, maar ook erg geheimzinnig blijft over zijn plannen. Hieronder volgt wat we wel al weten van de nieuwe startup die Elon Musk naar de troon wil steken.

FaradayFuture_01

Eén ding blijkt van meet af aan uit de summiere info die we hebben: de technologie mag het van de mens overnemen wat Faraday betreft. Hun uitgangspunt is immers ongewoon op dat vlak. De basis blijft weliswaar steunen op vier wielen, maar van daaruit gaat het eerder over hoe de wagen in jouw dagelijkse noden voorziet beter dan wat jij met de auto in kwestie aan moet. Zo willen de Amerikanen onze trouwe vierwieler heruitvinden, met een technology-first aanpak waarbij de gebruiker centraal staat.

Zelf maakt het bedrijf de volgende vergelijking in hun filosofie: ze zien het uitbrengen van hun auto als het lanceren van een smartphone. De winst wordt pas gemaakt wanneer de bestuurder zijn product in handen heeft. Faraday Future heeft dus ook apps en andere mogelijkheden voor ogen. En daarmee zitten we weer in de trend van de (digitale) personalisatie.

FaradayFuture_03

Dat Faraday Future ambitieus is, is nog zacht uitgedrukt. Hoewel er nog geen concept of zelfs maar een volwaardige schets getoond is – laat staan dat er al een fabriek is – wil het neomerk tegen 2017 zijn eerste elektrische wagen aan het publiek voorstellen. Vanaf dat moment moet het nog sneller gaan, want ze hebben hun pijlen al gericht op een gamma van zeven voertuigen die ze in ijltempo gaan uitbrengen. Sneller dan andere fabrikanten dat kunnen.

FaradayFuture_04

Om dat allemaal te bewerkstelligen beschikt Faraday Future over maar liefst 1 miljard dollar en een heleboel topmensen met bakken ervaring. Het is een opvallend feit dat vier van hun vijf leiders voormalige Tesla-medewerkers zijn. Onder hen Nick Sampson, de voormalige ‘Director of Vehicle & Chassis Engineering’ bij Tesla én Chief Engineer voor de bouw van de Lotus Elise Serie 2. De vijfde naam op de lijst mag er ook wezen: Richard Kim, hij was ‘Lead Designer’ bij BMW in de ontwikkeling van de i3 en i8 concepts.

FaradayFuture_02

Toekomstmuziek, zo kan je deze plannen van Faraday Future voorlopig omschrijven. Of ze die zeer strakke deadline van 2017 zullen halen, dat betwijfelen we. Het zou in ieder geval een krachttoer zijn die het Guiness-boek waardig is. Maar toch maakt Silicon Valley zich stiekem zorgen, en dat met name het merk met de geëlektrificeerde T…