Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Wie kan oprecht zeggen dat hij/zij zich nog nooit aan de kunst der modelbouw heeft gewaagd? Velen moeten daarvoor terug gaan naar de kindertijd, maar bij sommigen blijft de hobby definitief plakken (oh de woordspeling). In eerste instantie kent de creativiteit geen grenzen, maar na jaren kan de geur van plasticlijn je aan de oren uitkomen. Als de uitdaging van een full size kit car een brug te ver is voor je, zijn er gelukkig zijn er nog andere oplossingen.

2015_Paper_01

Er bestaat namelijk een alternatieve manier van miniatuurbouw waarbij er geen sprake is van stinkende producten en breekbare decals. Het enige wat je nodig hebt is hoogwaardig fotopapier, een stalen meetlat, een Exacto-mes, een snijmat en kleurloze papierlijm. Inderdaad, je kan tegenwoordig papieren modellen bouwen van wagens, vliegtuigen en schepen op basis van ontvouwen 3D-modellen. Je hoeft zelf geen 3D-skills in huis te hebben, vele ontwerpers van dergelijke kits bieden hun creaties immers online te koop aan.

2015_Paper_02

Laat je wel niet vangen, de papieren onderdeeltjes uitsnijden en aan mekaar lijmen vergt bijzonder veel aandacht en geduld. De onderdelen zijn met grote precisie ontworpen, en zullen alleen maar in mekaar passen als ze perfect worden uitgesneden. De snijranden worden met een markeerstift of hobbyverf geretoucheerd om een nog betere weergave van het model te verkrijgen. Het eindresultaat wordt in verschillende dunne lagen vernis gespoten om verkleuring en vochtopname van het papier tegen te gaan.

2015_Paper_112015_Paper_04
2015_Paper_052015_Paper_06

Vermits deze hobby zeer kostvriendelijk is, kan ook de minder ervaren modelbouwer zijn kans wagen. Zo kan je bijvoorbeeld een ruim aanbod aan Super-GT racers uit de Honda-stal gratis downloaden op de site van Epson. De Honda NSX GT500-racer werd enkele jaren geleden zelfs op ware grootte afgedrukt en gebouwd voor het Tokyo Auto Salon. Misschien toch maar eerst een klein model proberen voor je de plannen en enkele A0-vellen naar de drukkerij brengt!

2015_Paper_072015_Paper_08
2015_Paper_09

Bronnen:
Pure Pear & Epson