Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

1302 dagen na de laatste race van Jerome D’Ambrosio stond er op zondag 3 april weer een Belg op de startgrid van een F1-race. Daarmee is Stoffel Vandoorne de 24ste Belg in de Formule 1 en nog maar de tweede Vlaming die zijn debuut maakt in de Koningsklasse – na Christian Goethals in 1958. Onze 24-jarige landgenoot schreef meteen geschiedenis door in zijn eerste GP een punt te pakken, nota bene het eerste voor McLaren-Honda dit seizoen. We kunnen zijn race niet beter omschrijven dan Eric Boullier, Race Director bij McLaren-Honda, het deed: “Een vlekkeloze, volwassen prestatie.

Stoffel_02

Holderdebolder werd Vandoorne afgelopen week opgeroepen, nadat teamgenoot Fernando Alonso nog niet hersteld bleek van zijn zware crash in Australië. Na een dubbele vliegreis vanuit Japan stapte de West-Vlaming vervolgens in de wagen alsof hij dat al jaren deed. Vrijdag tijdens de vrije training reed hij de elfde tijd. Zaterdag tijdens de kwalificaties zette hij zijn Mclaren-Honda op de twaalfde stek en dat voor die andere teamgenoot en tevens ex-wereldkampioen Jenson Button. Zondag reed Stoffel met glans en twee knappe inhaalmanoeuvres naar een tiende plek en een punt in zijn debuutrace. De achtste Belg in de geschiedenis van de Formule 1 die een punt pakt. Maar wie was de vorige invaller die in 2007 bij zijn F1-debuut een punt scoorde? Jawel, Sebastian Vettel.

Stoffel_04

Die laatste had pech in Bahrein, want in de opwarmingsronde besloot zijn Ferrari-motor er de brui aan te geven. Voor Mercedes dus de uitgelezen kans op een nieuwe één-tweetje, maar dat was buiten alweer een slechte start van de huidige wereldkampioen Lewis Hamilton en Valtteri Bottas gerekend. De Williams-rijder wilde zich in de eerste bocht nog in een klein gaatje proppen, maar Hamilton deed de deur toe en kreeg een logische tik in de zij. Rosberg was er ondertussen al lang vandoor. De fouten heeft de Duitse Mercedes-rijder dit jaar resoluut achter zich gelaten. Zo reed hij probleemloos naar zijn tweede overwinning op rij en slaat hij nu al een kloof van 18 punten op Hamilton, die nog derde werd. Kimi Raikonnen hield de eer hoog voor Ferrari en plaatste zich op twee.

2016_Bahrein_02

Het was voor ons Belgen dus veel spannender om te kijken hoe Stoffel Vandoorne het in zijn eerste race deed. Vanop de twaalfde stek kwam de Belg de eerste bocht zonder problemen door en begon hij aan een knappe race. Twee inhaalmanoeuvres waren op papier genoeg om op te klimmen naar de tiende plaats, inclusief dat fel begeerde punt. Nico Hulkenberg en Sergio Perez waren de slachtoffers van dienst. Ondertussen zag de hele wereld en vooral de uitgevallen Button en afgekeurde Alonso dat Vandoorne wel meer is dan een testrijder. Helaas en waarschijnlijk blijft het voorlopig bij die ene keer. Maar het is nu wel duidelijk dat onze nuchtere en getalenteerde landgenoot in 2017 zijn zitje in de F1 verdient en dat zijn ‘droomweekend’ ongetwijfeld een vervolg krijgt.