Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

De meeste dromen mogen dan wel bedrog zijn, maar die van Max Verstappen volgen elkaar in sneltempo op. Met zijn 17 jaar en 164 dagen was de Nederlander met Belgisch roots de jongste debutant ooit in de F1. Twee weken later, toen hij 17 jaar en 178 dagen oud was, werd hij de jongste coureur ooit die in de punten reed. De apotheose volgde afgelopen zondag in Spanje op het circuit de Catalunya, in zijn eerste race in een Red Bull. Daar werd de 18 jaar en 228 dagen oude Wonderboy met voorsprong de jongste F1-rijder ooit en de eerste Nederlander die een Grand Prix weet te winnen. Racegeschiedenis werd nog nooit zo groot geschreven.

Max_12

Het sprookje begon tien dagen geleden, toen Max Verstappen zijn plekje bij het opleidingsteam Torro Rosso inruilde voor een zitje bij de snellere Red Bull’s. Pineut van dienst was de ongelukkige Daniil Kvyat, die tijdens de GP in Rusland met een dubbele aanrijding Vettel van de baan ramde en nu de omgekeerde beweging maakt naar Torro Rosso om daar opnieuw op zoek te gaan naar zijn oude niveau. Noem het gerust een symbolische botsing tussen de twee vorige recordhouders. Kvyat was met zijn 19 jaar en 324 dagen tot voor kort de jongste coureur die in de punten reed, en Sebastian Vettel was tot gisteren de jongste GP-winnaar toen hij in 2008 met zijn 21 jaar en 73 dagen in Monza de overwinning pakte. Ook in een Red Bull nota bene.

Max_11

Het zat zondag ook wat mee voor onze Max, want de dominante Zilverpijlen besloten elkaar in ronde 1 uit te schakelen. Na een ongelukkige move ging Hamilton – de huidige wereldkampioen – in zijn ongecontroleerde schuiver ploegmaat Rosberg en tevens de huidige WK-leider mee de zandbak in. Verstappen zijn ploeggenoot bij Red Bull Ricciardo zag de hemel en vooral het circuit voor zich open gaan. Op dat moment reed Verstappen op een tweede plaats. Een plek die hij zelf had veroverd op Vettel in zijn Ferrari, nadat de youngster zijn signature move had bovengehaald door buitenom te gaan en de viervoudige wereldkampioen te verschalken.

Max_01

Het waren de duo’s van Red Bull en Ferrari die om de overwinning zouden strijden, en het was de pitstopstrategie die daarbij nogmaals doorslaggevend zou zijn. Wonderboy Max en Iceman Kimi kozen de juiste optie – een twee-pitstopstrategie – terwijl Vettel en Ricciardo voor drie kozen. Vanaf ronde 44, toen Ricciardo een laatste keer binnenkwam, was het aan Max om nog 22 rondes een jagende Fin af te houden.

De kloof tussen Verstappen en Raikkonen was amper groter dan een seconde, maar in zijn nieuwe Red Bull-wagen was de jonge Nederlander op de top van zijn kunnen. Op zijn 18de toonde Max een enorme maturiteit en racevermogen. Foutloos en zonder verpinken hield hij de controle over Raikkonen, maar eveneens over zijn bandenslijtage. De Fin moet ongetwijfeld gevloekt hebben en teven gehoopt op dat ene foutje van die jonge onervaren knul. Maar zelfs een aanvalspoging behoorde niet tot de mogelijkheden.

Max_13

Na de perfecte race reed Max Verstappen als eerste Nederlander, maar bovenal als jongste coureur ooit én in zijn eerste debuutrace voor Red Bull, als winnaar van de GP van Spanje 2016 over de streep. De tiener die geboren werd in Hasselt en opgroeide in Maaseik heeft zijn naam in de autosport zo nog meer glans gegeven. En hoewel het Wilhelmus weerklonk, waren alle Lage Landen een beetje vervuld van trots. Net zoals bij papa Jos, wiens waterige oogjes tijdens de podiumceremonie het ultieme geluk uitstraalden. “Max, je bent me er toch eentje”, moet hij samen met ons gedacht hebben. Nu rest er nog één record: de jongste wereldkampioen ooit worden. Slechts een kwestie van tijd volgens de kenners.

Max_07

Bio Max Verstappen:

Nationaliteit Nederlander
Geboortedatum 30 september 1997
Geboorteplaats Hasselt
Lengte 1,80 m
Gewicht 67 kg
Aantal GP’s 24, waarvan 6 opgaves
Debuut in de F1 15 maart 2015 (Australië)
Beste resultaat in 2015 4de plaats (Hongarije en VS)
WK-stand in 2015 12de plaats