Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Wie de naam Mark Higgins niets zegt, heeft waarschijnlijk de laatste jaren onder een rots geleefd, ver weg van internet en Youtube. Naast het feit dat de man drievoudig Brits rallykampioen is, verwierf hij voornamelijk bekendheid op het 60 kilometer lange parcours van de Isle of Man TT. Niet op een motorfiets zoals je in eerste instantie zou verwachten, maar wel in zijn vertrouwde Subaru Impreza rallywagen. Met die wagen reed Mark in 2011 naar zijn eerste record, en liet de klok stoppen na een duizelingwekkende 19 minuten en 26 seconden.

Om dat even in perspectief te plaatsen: het baanrecord voor 250cc motorfietsen ligt momenteel op 19 minuten en 18 seconden. Akkoord, dat is een kleine motorfiets, maar toch heeft die met 92pk voor 170kg (incl. rijder) een beduidend betere pk/gewichtsverhouding dan de Subaru. Dat zowel man als machine daarvoor tot het absoluut uiterste moesten gedreven worden, werd helemaal duidelijk na de befaamde tankslapper op Bray hill. Enkel stalen zenuwen en bakken stuurmanskunst hebben Mark, en de journalist op de passagiersstoel, toen behoed van een enorme crash.

De wagen had dan misschien geen potentieel meer op overschot, maar Mark was nog lang niet klaar met zijn thuiscircuit. Voor 2016 sloegen Prodrive en Subaru de handen in mekaar om een nieuwe, specifiek voor dit doel gebouwde, Impreza op te bouwen. Deze wagen zou niet meer moeten concurreren met de snelheid van een 250cc motorfiets, maar wel met de allersnelste 1000cc racers. Hiervoor werd de machine onder andere voorzien van actieve aero-elementen en een 550pk sterkte geblazen 2.0 boxermotor.

Na de nodige perikelen met de aandrijflijn (de vijfde versnelling brak en de tandwielen boorden zich door de behuizing van de versnellingsbak heen) stonden Mark en zijn nieuwe Suby afgelopen zaterdag klaar om het parcours in een nieuwe recordtijd te bestormen. De doelstelling was duidelijk, maar toch was iedereen verstomd Higgins al na 17 minuten en 35 seconden terug over de meet te zien vliegen. Dat is slechts 32 seconden verwijderd van het absolute motorfietsrecord uit 2015, een onbegonnen zaak of een nieuwe uitdaging?

Video: Autocar