Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Afgelopen weekend kon je naast de hillclimb op het Goodwood Festival of Speed ook een jubileumeditie van het gemotoriseerd bergbeklimmen in Colorado Springs volgen: Pikes Peak. Het parcours is een aaneenrijging van 156 bochten, uitgesmeerd over 12,42 mijl of net geen twintig kilometer. Anno 2016 was het niet de elektrische vierwieler van Rhys, maar Romain Dumas – de kerel die zopas de 24u van Le Mans won – die aan het langste eind trok.

RomainDumas

De Franse DRIVR Romain Dumas sprintte met een tijd van 8 minuten 51 seconden als snelste van alle deelnemers naar een hoogte van 4.300 meter, wat de tweede snelste tijd ooit is. Ook al blijft het nog ver uit de buurt van de kanon-tijd die Sébastien Loeb en het fabrieksteam van Peugeot in 2013 realiseerden: 8 minuten 13 seconden. Daarmee behaalt Dumas zijn tweede overwinning, nadat hij ook al zegezeker was in 2014. Opvallend is wel dat de Fransman eerder deze week ook achter het stuur zat van de winnende Porsche op de 24u van Le Mans.

Zijn metgezel voor die tocht naar de top van de Rocky Mountains was de Norma M20 RD Limited. De bolide lijkt op degene waarmee Dumas in 2014 won, maar is onderhuids bijna volledig vernieuwd. Om te beginnen heeft de 2016-variant vierwielaandrijving, waardoor het volledige chassis en de versnellingsbak aangepast moesten worden. De motor blijft dezelfde, dan wel met een betere turbo, en ook de aero-vleugels van het turbomonster werden verder geoptimaliseerd. Het exacte vermogen laat men in het midden, maar als je weet dat ie slechts 610 kg op de schaal zet en het team naar een 1:1 power-to-weight ratio streefde, lijkt ons een 600-tal paarden niet vreemd.

PikesPeak3PikesPeak3

PikesPeak2PikesPeak4

In tegenstelling tot vorig jaar dus geen elektrische wagen op het hoogste schavot van het podium. Plaats twee en drie waren daarentegen wél voorbehouden voor de groene jongens. Rhys Millen, de man die er vorig jaar in slaagde om de eerste overwinning ooit voor een elektrische wagen te behalen, strandde op een luttele vijf seconden van Dumas. Tetsuya Yamano vervolledigd het podium met een tijd van 9 minuten en 6 seconden in de door batterijen aangedreven Acura NSX EV, een afgeleide versie van de 2017 Acura NSX.

Hoe snel dat dan allemaal gaat? Hieronder komen enkele sfeerbeelden over Pikes Peak, inclusief de recordtijd van Loeb, uit de studio van Red Bull, maar liever verwijzen we jullie naar de Facbookpagina van Dumas, waar hij zelf enkele videofragmenten van zijn beklimming postte. Don’t blink!