Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Het is al lang geen geheim meer dat de pomp aan het tankstation ooit leeg zal zijn en we zullen moeten omschakelen op andere manieren om onze trouwe viervoeters aan te drijven. Elektrisch is het hoofddoel, maar het Chinese Hanergy gaat nog een stapje verder en presenteert vier elektrische conceptcars die zich opladen dankzij zonne-energie. Waar de zon bij ons vooralsnog uitblinkt in afwezigheid, ziet Hanergy wel heil in deze alternatieve energiebron. Voor de korte afstand voorlopig.

Hanergy_08

Het is vrij uniek, een auto die een beroep doet op de zon. En daar is meteen een goede reden voor. Hanergy, een bedrijf dat gespecialiseerd is in hernieuwbare energie en fotovoltaïsche panelen, geeft meteen toe dat het rendement van de zonnepanelen nog niet optimaal is, met 31,6 %. Daarmee staat 6 uur zonlicht op de panelen die een oppervlakte van 3,5 m² tot 7,5 m² – afhankelijk van het model – bestrijken, slechts gelijk aan een ritje van maximum 80 km.

Hanergy_11

Zich bewust van dat ‘mankement’ installeerde Hanergy ook een stopcontactverbinding waarmee de batterij simpelweg kan opgeladen worden. Zo zouden de wagens wel een bereik van 350 km hebben. Natuurlijk gaat het nog slechts om concepts en hoopt Hanergy bovenal dat  de technologie binnen enkele jaren weer een paar stappen verder staat. Tegen 2020 moet het rendement van de zonnepanelen op 38 % liggen en tegen 2025 zelfs op 42%. Aan dat percentage stelt Hanergy dat een wagen wel enkel en alleen op zonne-energie kan voortgestuwd worden.

De aanblik en het opmerkelijke design van de wagens liegen er weliswaar niet om, Hanergy is geen autobouwer. Bijgevolg lijkt de kans klein dat de berline Solar A, de gezinswagen Solar L, de sportwagen R en de stadswagen 0 binnen enkele jaren in hun experimentele vorm geproduceerd worden.

Hanergy_10Hanergy_01

Hanergy_07Hanergy_12

Het gaat hier ter verduidelijking niet om de zonnepanelen die je thuis op je dak legt, maar om dunne film zonnepanelen die verspreid worden over het dak en de motorkap van de wagen. Door de flexibiliteit van de panelen ziet Hanergy wel meer mogelijkheden, want het Chinese bedrijf zal zich ook richten op drones, smartphones en zelfs kleding. Kwestie van je maatpak af te stemmen op je auto.