Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Autocult Models

In de jaren vijftig vielen verschillende Duitse constructeurs op door hun gewaagde ontwerpen. Denk maar aan de BMW Isetta of de FMR Tiger. Zelf ook liefhebber van curiosa op vier wielen, maar geen hangaar ter beschikking om ze te stallen? Dan kan Autocult soelaas bieden, het bedrijf van Thomas Roschmann die bij Playmobil begon om na omzwervingen bij Schuco en Herpa uiteindelijk schaalmodellen te gaan produceren. Zij het van de erg bijzondere aard.

06008-Mercedes-Benz-C111-Sa

06000-autocult-Alamagny-104000-autocult-schloerwagen

Autocult gaat consequent voor modellen die bij het grote publiek ongekend zijn, maar toch belangrijk waren op hun eigen manier. Denk daarbij aan de Mercedes C111 Sacco, de Alamagny of de Schlörwagen “Göttinger Ei”. De reïncarnatie gebeurt op een schaal van 1:43 en is volledig handwerk. Hoe lang ze er bij Autocult over doen om een schaalmodel het leven te schenken? Na ongeveer negen maanden intensief boetseren, bouwen, herbouwen en schilderen is er eentje klaar om de wereld in te trekken. Het moeilijkste zijn de modellen die niet meer bestaan, en waar dus geen gedetailleerde foto’s of schetsen van te vinden zijn. Dat lossen ze op door zelfde nodige schetsen uit te werken, zodat de schaalmodellen er net zo uitzien als hun op ware grootte gebouwde voorgangers.

Afhankelijk van het model kan je voor ruwweg 80 à 90 euro zelf een verzameling beginnen. Exclusiviteit gegarandeerd, want elk model is beperkt tot een oplage van 333 stuks. De vraag is alleen of je weet wat je in huis haalt, want het aanbod is bijna een ‘Ken je Klassiekers’-aflevering waard. Eens proberen zonder op de website van Autocult te gaan spieken?

1: VW  T3 Werksbesichtigungscabrio

autocult1

The VW T3 was the third generation of the VW-transporter. The T3 was produced from 1979 to 1992 and was the last generation with rear-wheel drive. After the VW 411/412, in the year 1968, the T3 was also the last generation of VWs with air-cooled rear-engines. Starting in 1982, the Otto-engines were switched from air-cooling to water-cooling.

The T3 was originally planned as a transitional model between the old and new designs, but it had so much success that VW produced it for over 13 years. In addition to its production location at the “VW Nutzfahrzeugwerk” in Hannover, the T3 was also built at “Steyr Daimler Puch” in Graz/Austria from 1984 to 1992.

Even though the concept of the T3 was outdated with its engine being installed lengthwise in the rear and also not having a continuous loading platform, it had the highest sales among all vehicles in Germany, Netherlands and Austria. Production for the European market did not stop until 1992, but the production of the T3 for the African market was continued until 2003 in the South African VW-factory in Uitenhage. Here, models like the “Microbus” and “Caravelle” were produced.

The shown model was the predecessor to the production version of the T3. It was reconstructed as a convertible for tour-purposes, but never got a road approval because of safety concerns. The basis was a Caravelle which only got stripes on the chassis against the torsions.

Besides of the famous VW T2 Open Air Bus, this vehicle is still used today for factory tours and for special events at the VW headquarters.

2: …

Autocult2

3: …

Autocult3

4: …

Autocult4

5: …

Autocult5

6: …

Autocult6

7: …

Autocult7

8: Porsche 911 HLS

Autocult8

After production of the new type 911 was started in September 1964 at Porsche and the series of the bestseller 356 was replaced, the idea of a further Porsche version should also be realized.
The special feature was that the sporty car should be equipped with an innovative function of a convertible roof. However, it took until 1966 as the test car was presented to the Design Center
for Vehicle Technology at the University of Aachen, where the car body should be equipped with the innovative convertible roof and turned this project into reality. After that, the body shell was passed on to a painter, who painted it in a green color and affixed a lettering “Porsche HLS”.

The Porsche prototype was now ready, but Porsche management no longer interested in car. So the car stayed in the painting shop until a few years ago when it was awoken from its “long sleep”.

As the chassis and the engine came from the type 911, the form of the car entry was interpreted as unique. Contrary to conventional cars, the HLS-Porsche had no single door as the entry was only possible by a big dome in the roof, which would be folded to the front, with front and side windows. The angle of aperture was big enough, so that an effortless entering and leaving was possible. For stability reasons, the side sills were a little bit higher as by normal cars, and the complete cockpit was mounted on the front metal part over the console.

 

9: …

Autocult9

10: …

Autocult10