Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Met de zomerstop achter de rug trok het F1-circus zich weer op gang op het prachtige Spa-Francorchamps in de Ardeense bossen. Spektakel is daarbij quasi gegarandeerd, omdat de GP van België vaak onder wisselvallige weersomstandigheden gereden moet worden. Dit jaar bleef het uitzonderlijk droog, maar toch viel er ook onder de broeiend hete zon heel wat te beleven: een heuse Oranje-gekte, Fins gevloek en een eerste overwinning voor Nico Rosberg.

F1_Spa_03

De hype rond Max Verstappen bereikte zijn hoogtepunt in Spa, waar de tribunes afgeladen vol zaten en één kleur overheerste. De Golden Boy mocht dan ook vanaf de tweede plek starten, maar dat verliep niet vlekkeloos. Raikkonen en Vettel schoten de Nederlander vanop de tweede rij voorbij, waarna Max zich enkel nog aan de binnenkant kon positioneren. Naast hem sneden de Ferrari’s samen de eerste bocht aan en de immer gretige Vettel stuurde daarbij stevig in. Contact met Raikkonen, die ook de voorvleugel van Verstappen plette, en een spin voor de Duitser als gevolg.

Die laatste mocht wachten tot het hele veld voorbij zoefde vooraleer zijn inhaalrace in te zetten. Ondertussen bleef het drummen in het pak en zag Verstappen een deel van zijn gehavende voorvleugel loskomen en ongelukkig terecht komen op het achterwiel van Raikkonen. Kimi lek en beide Ferrari’s out na ronde 1. Al moest Verstappen natuurlijk ook binnen voor een nieuwe voorvleugel.

F1_Spa_02

Ondertussen had raceleider Nico Rosberg al lang afstand genomen na een vlekkeloze start om op zoek te gaan naar zijn eerste overwinning op het circuit van Spa-Francorchamps. Het spektakel in de beginfase was echter nog niet over. In ronde 6 verloor Kevin Magnussen boven op de top van Raidillon volledig de controle. De Deen maakte in zijn Renault enorm onzacht kennis met de bandenmuur en kwam gelukkig slechts hinkend en met een snee in de enkel uit de wagen. Voor de race waren de gevolgen wel groter, want de rode vlag werd gezwaaid en de race werd stilgelegd tot de bandenmuur hersteld was.

Terwijl de wagens halt hielden in de pitlane en ervaren mannen als Alonso en Hamilton – die ondertussen respectievelijk van de 21ste en 22ste plek opgeschoven waren naar de plaatsen 4 en 5 – goedlachs tussen de wagens flaneerden, voelde onze Noorderbuur duidelijk de druk van het ‘thuispubliek’. Jonge Max kan dus wel degelijk stress hebben, getuige daarvan de verhitte discussie met het team over het incident in de eerste bocht.

Na de herstart zou wonderboy Verstappen al snel terug een hete rode adem in zijn nek voelen. Kimi was in ronde 12 met zijn Ferrari namelijk in het zog van de Red Bull van Max gekropen. Een eerste akkefietje bood zich aan toen ze even elkaars banden raakten en Raikkonen moest uitwijken. Met een tirade tot gevolg: “His only interest is pushing me off the circuit.” De snellere Ferrari besloot zijn kans dan maar te grijpen op het lange rechte stuk na Raidillon. Tot Verstappen zijn Red Bull pardoes voor de neus van Raikkonen schoof. Een tweede tirade bleef niet lang uit: “This is fucking ridiculous.” Populair maakt het (schrappen wat niet past) supertalent/ettertje er zich niet mee. Maar hij weet ook dat het leuke televisie oplevert. Getuige daarvan zijn ongezouten reactie na de race.

Over de dertig aansluitende rondes van de race kunnen we eigenlijk kort zijn. Want op nog een duelletje – deze keer wat sportiever – tussen Verstappen en die andere Ferrari van Vettel en een zij-aan-zij-exit van de pitlane met Alonso en Hulkenberg na viel de spanning wat weg. Rosberg dus vanaf pole recht naar de winst en Hamilton vanaf de 22ste plek toch nog op het podium met een derde plaats. Ricciardo nestelde zich er mooi tussenin. Mentaal misschien dan toch weer een overwinning voor Hamilton? Rosberg verkleint in ieder geval de kloof weer naar negentien punten. Afwachten of de Duitser zijn vorm van het seizoensbegin kan terugvinden.

F1_Spa_05