Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Met: Gran Turismo GT Sport, Forza Horizon 3 én F1 2016!

Ik sta te trillen op m’n benen. De impulsieve beslissing om op solo-avontuur naar de ‘Koelnmesse’ in Keulen af te zakken voor Gamescom 2016, blijkt overweldigender dan initieel gedacht. Adem in, en uit. De deuren gaan open en de massa stroomt naar binnen. Het Nirvana voor gamers krijgt een hartslag en ik glijd mee met de stroom. Op zoek naar alles wat te sturen valt.

Gran Turismo GT Sport

Voor ik het goed en wel besef, zit ik op de curbstones van de groene hel. Sony en Playstation sloegen de handen in elkaar om, in lijn met hun boeiende docu, een origineel decor in elkaar te steken met kunstgras, een handvol bomen, enkele stroken rood-wit en drie torens banden. Hun BMW M6 GT3 niet te vergeten! Om maar te duiden dat er slechtere plaatsen zijn om een kwartiertje te wachten. Want wachten moet je. Achter elk van de 20 racestoelen staat een kleine rij enthousiaste sympathisanten, die net als ondergetekende wel eens een rondje Nürburgring willen rijden.

“Okay sir, you’re good to go,” klinkt het, terwijl ik m’n stoel nog even verder zet. Rijhulp vliegt op non-actief – hoe hard de stewards dat ook proberen verhinderen – en ik word achteraan een 20-tal wagens geplaatst in m’n Alfa Romeo 4C GT3-racebolide. Het licht gaat op groen en de Nürburgring ontvangt de agressieve meute met open armen.

Het stuur van Thrustmaster geeft minder feedback dan hetgeen ik thuis heb staan, maar went wel na enkele minuten. De 4C reageert adequaat op precieze stuurinputs en ook de tegenstand gedraagt zich extreem realistisch. Opvallend is hoe de standaardcamera niets van de wagen weergeeft. Eens de knop gevonden, wordt alles duidelijk. Hoewel alles er langs buiten visueel best goed uit ziet, worden de interieurs ondermaats vorm gegeven. Licht verbouwereerd, werk ik me op naar de top 3, waar de M6 GT3 me met een klein tikje terug achteraan zet. Game Over.

Na nog 3 stints, waaronder een rallystage en nachtelijke Tokyo Ring, begint het stilaan te dagen: dit Gran Turismo is niet goed genoeg. Zowel de visuele als auditieve(!) elementen hinken achterop op de concurrentie, hoe realistisch de wegligging ook moge aanvoelen. Of hun focus op de racerij en het competitieve hier een mauw aan kan passen? Misschien wel, maar dan heeft het nog een pak werk voor de boeg. Gran Turismo GT Sport kan het best omschreven worden als Gran Turismo 6, maar dan competitiever.

Update: Gran Turismo Sport wordt uitgesteld tot 2017! 

Forza Horizon 3

Mocht je bij Gran Turismo Sport nog in een zetel plaatsnemen, dan laat Forza je gewoon rechtstaan met een controller. Niet dat Forza Horizon 3 zoveel realisme nastreeft, maar het bevordert er de controle niet op. Dat buiten beschouwing gelaten, voelt de game aan als een verademing. Wat een graphics, wat een ongelofelijke sound. Ik knal met een Lamborghini Aventador tussen de bomen op het Australische continent, schakel iets later over naar een Off-roadgedeelte met een Ford Raptor van Monster en sluit af door met een Buggy een helikopter te achtervolgen. Op en top Forza, met meer realisme dan je zou denken. Kwijl gerust even op het filmpje.

F1 2016

De verdoken topper op Gamescon 2016 moet wel F1 2016 van Codemasters zijn. Aan de wachtrij van een 20-tal mensen voor 10 stoelen (dit keer mét Fanatec-uitrusting) en een uitgebreide demo, zie je het niet meteen, maar de inmiddels lovende oordelen van gerenommeerde gamejournalisten spreken boekdelen. Tijdens de demo stuur je door apex-controlepunten om punten te scoren; meer dan voldoende tijd om betoverd te worden door het spel. Het stuur geeft veel informatie terug en F1 2016 wordt zo realistisch als je ‘t zelf wil. Voor noobs én hardcore simulatieracers; iedereen kan zich uitleven. Hierboven alvast een video review.

Eens ik veilig en wel terug op de Autobahn aan een gezapige 180 km/u aan het rijden ben, volgt een klein reflectiemoment. Gamescom voelt exact aan als een autosalon, maar dan voor gamers. Hetgeen je speelt en/of ziet is niet meteen klaar voor productie, hoe snel de marketingtrein ook rijdt. De tijd voor digitale racefans is boeiender dan ooit. Gran Turismo lijkt van de troon te zijn gestoten door Forza Motorsport & Horizon. Games die op hun beurt toppers als Project Cars en Assetto Corsa in hun achteruitkijkspiegel zien verschijnen. Het zijn trouwens die laatste games die je blindelings mag aanschaffen. Mits kwaliteitsvol stuurtje welteverstaan.