Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Een wagen renoveren en er zelf dagelijks aan sleutelen, is (nog) niet aan mij besteed. Maar een Porsche 911 GT3 RS van LEGO Technic in mekaar knutselen dan weer wel. De 2.704 stukjes brachten natuurlijk heel wat jeugdherinneringen naar boven, maar maakten me onmiddellijk een liefhebber van die extreme, doch salonfähige Porsche. Dat er ook over de geblokte versie lang en duchtig nagedacht is, dat werd al snel duidelijk en wil ik dan ook graag met jullie delen in woord en beeld.

Het is even diep inademen wanneer je dat eerste zakje legoblokjes open trekt en het sorteren begint. Dan dringt het tot je door: hier ga ik een tiental uren zoet mee zijn. Een illustratie van het geconcentreerde, maar tegelijkertijd ook rustgevende bouwproces:

Collega-DRIVR Arthur had het al enigszins aangekondigd: na de euforie van het afwerken van de LEGO GT3 RS is er enigszins dat lege gat. Is dat het nu? Lijkt hij wel genoeg op het echte speelgoed uit aluminium, magnesium en carbon. Akkoord: het had nog leuker geweest moest er nog een motortje in gezeten hebben. Maar tegelijkertijd staat hij daar nu wel heerlijk thuis op het ‘boekenrek’ en is het een echte conversation piece gebleken. Dus toch met trots.

IMG_5751

Bovendien valt er veel meer te bediscussiëren dan alleen het uiterlijk van de wagen. Zo is er wel degelijk op de details gelet, inclusief de bijbehorende reistas. Al kon de uitvoering misschien nog iets strakker met hier en daar wat meer vulling van de body. Naast de 856 te volgen stappen bezorgt de lijvige handleiding je ook heel wat getuigenissen en achtergrondinformatie over de ontwikkeling en het ontwerp:

“I really wanted to incorporate as many of the unique details from the real car as possible, especially the shape of the bonnet and roof, the air-intakes and not least the low sloping angle of the car.” – Uwe Wabra, Senior LEGO Designer.

LegoPorsche_04LegoPorsche_02

Je mag bovendien niet vergeten dat deze LEGO Porsche wel degelijk een staaltje techniek is, met een werkende schokdempers en het paddle shift PDK schakelsysteem. Wanneer je tijdens het bouwen ziet dat elk stukje naadloos in elkaar valt, dan pas merk je dat de 57 cm lange, 25 cm brede en 17 cm hoge GT3 RS een werk van precisie en details is.

“It is great to experience the level of detail and all the working parts in the model. The functioning PDK gear shift is especially impressive. And I like that everything is there, even if it is eventually hidden away, just like in the real car.” – Dr. Frank-Steffen Walliser, Vice-President Motorsports & GT Cars bij Porsche.

LegoPorsche_03LegoPorsche_01

Om maar te zeggen dat er – net zoals bij de concipiëring van the real deal – tijd in de ontwikkeling van de LEGO negenelf is gestoken. In de winter van 2013 werden de eerste ideeën uitgewerkt om dan in de herfst van 2015 de ultieme goedkeuring van het finale model te krijgen en begin 2016 op de markt te komen. Eén ding is dan ook zeker: LEGO is meer dan gewoon speelgoed en maakt zijn naam helemaal waar met dit bouwsel kunststukje. Voor mij zit er nu nog maar één ding op. Aan het volgende model beginnen. Dat wordt een klassieker: de Volkswagen T1.