Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Het kon de race naar het wereldkampioenschap worden voor Nico Rosberg, het moest de race naar de winst worden voor dichtste achtervolger Lewis Hamilton, maar het werd uiteindelijk vooral de race van Max Verstappen. Met een geweldige inhaalrace naar een derde sterk deed die weer alle monden open vallen. Dat de hemelsluizen praktisch de hele wedstrijd open stonden, maakte de jonge Nederlander zijn prestatie enkel nog heroïscher.

F1Brasil2016_01

Na een start en zeven ronden achter de safety car kon de GP van Brazilië, de voorlaatste wedstrijd van het seizoen, eindelijk beginnen. En hoe. In de toepasselijk genaamde de Senna S zette Verstappen meteen de toon door Raikkonen vlotjes uit te remmen. Ondertussen stond de race bol van schuivers en crashes, met name in de laatste bocht. Grosjean, Ericsson, Raikkonen en Massa – allemaal maakten ze ongewild kennis met de Braziliaanse muur. De schuiver van de koele Fin zorgde zelfs voor een rode vlag en stillegging van de race.

F1Brasil2016_02

De herstart, die was alweer voor Max Verstappen. Deze keer was Rosberg het opgejaagde wild en ook nu was de Senna S het strijddecor. Want als het niet binnendoor lukt, dan vindt Verstappen de grip wel buitenom. Noem het gerust de signature move van de jonge Nederlander. Even later tekende Max ook nog voor de save van het jaar door zijn rode stier op miraculeuze wijze uit de muur te houden. 50% geluk, maar zeker zoveel kunde.

Hamilton reed al die tijd ongestoord op kop, wat natuurlijk goed nieuws was voor de Brit. Voor de race bedroeg de kloof tussen hem en WK-leider Rosberg immers nog 19 punten. Bij Red Bull gooide dan weer de bandenstrategie roet in het eten. Vooral Verstappen ondervond er nadeel van, en werd door een slechte bandenwissel teruggeslagen en reed daardoor in ronde 55 plots op de 14de plaats.

Game over voor Max? Eerder een uitdaging. De pijlsnelle Red Bull, want Verstappen reed ondertussen met 290 km/u ook nog het snelheidsrecord in de race , raapte de achterstand één na één op. Vier ronden voor het einde reed Mad Max nog op plaats zes, maar toch zouden Vettel, Sainz en Perez nog voor de bijl gaan. Op zo’n moment hoor je dan op de Braziliaanse televisie dat de reïncarnatie van legende Ayrton Senna neergedaald is op Interlagos.

F1Brasil2016_06

Het wonderkind staat dus opnieuw op zijn voetstuk. Zelfs na de vele kritiek die hij te slikken kreeg na de laatste races voor zijn gevaarlijke verdedigingsmanoeuvres en bijbehorende arrogantie – het doet allemaal aan Senna denken. Ondertussen zouden we van opwinding nog twee belangrijke zaken vergeten. Ten eerste het afscheid van Massa in eigen land na een carrière van 14 jaar in de F1. Niet helemaal zoals hij het gewild had met een crash, maar wel met al het respect dat hij verdient. Getuige daarvan de erehaag die de Mercedes-crew voor hem vormde.

F1Brasil2016_04

Ten tweede de titelstrijd die pas in de laatste race beslist zal worden, en dat na Hamilton’s eerste zege ooit in Brazilië. De kloof tussen de Mercedes-teammaats bedraagt nu twaalf punten in het voordeel van Rosberg. Die heeft binnen twee weken genoeg aan een podiumplaats in Abu Dhabi om zijn eerste wereldtitel binnen te halen.