Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Onlangs blies de Unimog 70 kaarjes uit. Heinrich Röbler begon vlak na WOII, in 1946, aan het prototype van de alleskunner die in oktober van datzelfde jaar het levenslicht zag. Sindsdien is de duizendpoot niet meer uit productie geweest, en zijn er ontelbaar veel speciale uitvoeringen van de band gerold. Reden genoeg om eens in de archieven te duiken en enkele memorabele foto’s boven te halen – van sneeuwploegen tot aan vliegtuigtrekkers toe.

autowp.ru_unimog_70_200_3

mercedes-benz_unimog_u25mercedes-benz_unimog_u900_ackerschlepper

Oorspronkelijk was de Unimog bedoeld als landbouwvoertuig, om werktuigen aan te drijven en goederen te transporteren. Het prototype was uitgerust met een benzinemotor, en tegen de lancering was ook de 25 pk sterke viercilinder diesel beschikbaar. De eerste jaren werd de UNIversal MOtor Gerät geproduceerd door Boehringer, want Mercedes-Benz mocht in de nasleep van WOII nog geen 4×4’s bouwen. In 1951 nam Mercedes-Benz de productie over, en vanaf 1953 sierde de Mercedesster de grille in plaats van twee ossenhoorns die een ‘U’ vormden.

mercedes-benz_unimog_411_1autowp.ru_mercedes-benz_unimog_u900_1

autowp.ru_mercedes-benz_unimog_u1500_1autowp.ru_mercedes-benz_unimog_u400_5

Toen de Unimog gelanceerd werd, was het een eenvoudig voertuig met een open cabine. Het linnen dak zorgde ervoor dat je droog bleef, maar verder was er nauwelijks comfort. Nadat Mercedes de productie overnam werd de vierwieler ook met een gesloten cabine leverbaar. De eerste Unimogs werden aangedreven door een 25 pk sterke viercilinder zelfontbrander, vanaf de jaren ’60 was er ook een zescilinder diesel met 65 paarden mogelijk. Dankzij de smalle bouw – zo breed als twee rijen aardappelen – en een flexibel frame in combinatie met een grote bodemvrijheid en een reductiebak kan hij zowat alle terrein aan.

7. Rallye Paris-Dakar, 1985paul_mercedes-benz_unimog_u530_1

mercedes-benz_unimog_u5000_l_double_cab_1brabus_mercedes-benz_unimog_u500_black_edition_8

Hoewel oorspronkelijk bedoeld als landbouwvoertuig, werd de Unimog vooral door het leger, de brandweer, politie en gemeentes gebruikt. Ook in de bergen kom je ze vaak tegen, bijvoorbeeld als sneeuwruimer. Er kwamen ook allerlei uitvoeringen. De Uniknick, een knikbestuurde bosbouwvariant, of eentje met rupsbanden, de Unitrac, tot aan de Funmog toe, een U500 Black Edition gericht op particuliere kopers. Ook in Parijs-Dakar bewees de Unimog zijn degelijkheid met meerdere overwinningen tussen 1982 en 1986. De volledige historie van de Unimog ontdek je in onderstaande video.