Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Als sporter is er niets moeilijker dan in de voetsporen van je succesvolle vader te treden, zeker als er een uiterst getalenteerde en wispelturige ploegmaat als Lewis Hamilton voor je wielen rijdt. Na twee jaar als vice-wereldkampioen en vooral twee jaar van volharding en discipline mag Nico Rosberg zich op zijn 31ste eindelijk Formel-1-Weltmeister noemen. Daarmee treedt hij 34 jaar na datum in de voetsporen van papa Keke.

F1Abu_05

Lewis Hamilton startte in de laatste race van het seizoen vanop de polepositie, waardoor Rosberg zijn achteruitkijkspiegels stevig in de gaten moest houden. Terugvallen kon, maar slechts tot op een derde plaats. De start verliep alvast zonder ongelukken, maar daarna werden de krachtverhoudingen opnieuw duidelijk. Raikonnen was als derde niet in staat om te volgen, terwijl Ricciardo – die het tempo allicht wel aankon – moeite had om de koele Fin te passeren.

Ondertussen eiste ook Max Verstappen weer een rol in het stuk op. Na een spin in de eerste ronde was die op achtervolgen aangewezen, maar door een andere bandenstrategie kwam de Nederlander na de vroege pitstop van de Mercedessen er pal tussenin. Rosberg vertoefde enige tijd in zijn slipstream, maar naarmate Max zijn banden slechter werden besloot de toekomstige wereldkampioen zijn kans te wagen. Verstappen stribbelde nog even tegen, maar gaf zich dan wijselijk gewonnen. Geen hoofdrol voor Max, en dat is deze keer eens positief.

F1Abu_01

In ronde twaalf volgde het eerste emo-moment, toen het rechter voorwiel van Button’s McLaren het begaf op een curve. Laat ons hopen dat Stoffel volgend jaar een stevigere bolide onder zijn kont krijgt. Na de tranen van Massa, door zijn opgave twee weken geleden in Brazilië, was dit nu ook het officiële afscheid van een eenmalige wereldkampioen. Zo cool als de Brit was bij de 305 races van zijn 17 jaar lange F1 carrière, zo cool bleef hij ook bij zijn definitieve afscheid.

F1Abu_03

Ondertussen werd het weer een race zoals de meeste andere: achten tot de Mercedessen op de hoogste schavotjes eindigden. Al werden de verschillen nooit echt heel groot tussen de twee kemphanen. In de laatste vijf rondes kwamen hun dichtste achtervolgers, Vettel en Verstappen, zowaar piepen onder de vleugel van Rosberg, al zat een ostentatief trager rijdende Hamilton daar voor een groot stuk tussen. Sportief? Of is alles geoorloofd voor de wereldtitel?

Het deed er uiteindelijk niet meer toe, want Rosberg behield zijn tweede plaats ondanks de onaangename laatste rondjes. Na elf jaar proberen is het dan eindelijk raak voor Nico. De titel is simpelweg verdiend, getuige zijn sterke seizoensstart met vier opeenvolgende overwinningen en verder vlekkeloze – en berekende – parcours. Het moet niet altijd spectaculair zijn.

F1Abu_04

Met een totaal van 385 punten wint Rosberg zo zijn allereerste wereldtitel in de Formule 1. De 33ste wereldkampioen in de geschiedenis van de F1 en samen met papa Keke nog maar het tweede vader-zoon-duo dat wereldkampioen wordt in de F1, na Graham en Damon Hill. Dat Nico daarnaast een gewone jongen blijft met een gewoon familieleven bewijst zijn tweet na het behalen van de titel: eentje waarin hij met een filmpje uit de oude doos zijn ouders bedankt voor de jarenlange steun.