Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

1966 Le Mans Mini MarcosMini’s. Indertijd vormden deze kleine Britten de basis voor allerhande afgeleiden, de ene nog gekker dan de andere. De meeste verlieten het toneel echter even onopvallend als de scène bestegen hadden, met uitzondering van de Mini Marcos. Die nam in 1966 deel aan de 24 uur van Le Mans en slaagde erin om als 15e overall over de finishlijn te gaan. Negen jaar daarna verdween de Mini Marcos op mysterieuze wijze. En nu, eenenveertig jaar later is-ie weer terecht.

Een halve eeuw geleden verscheen de Mini Marcos aan de startlijn van 24 uur van Le Mans. Met zijn 1289 cc grote motor, afkomstig uit de Cooper S, was hij weinig impressionant in vergelijking met de Ford GT40’s, Porsches 906’en en Ferrari’s 275 GTB’s. Toch slaagde de kleine GT erin om de vijftiende plaats weg te kapen. Meer nog, het was dat jaar de enige Britse bolide die de geblokte vlag haalde. Dat de kleine in 1975 volledig van het toneel verdween, maakte-em natuurlijk nog gewilder.

_1481901789_resized_le_mans_mini_marcos_jeroen_booij

Eerder deze maand stuitte Jeroen Booij (vriend van het huis en man achter de interessante boekenreeks ‘Maximum Mini’) na jarenlang zoekwerk en een gouden tip op de bewuste Marcos in Portugal. Het enige wat rest, is het naakte chassis met deuren en gemodificeerde motorkap, de gigantische brandstoftank en een verstelbare pedalenset. Onder de witte lak zijn de oorspronkelijke kleuren van ‘La Puce Bleue’ nog bewaard gebleven. Hier en daar zijn ze zelfs met het blote oog zichtbaar. Het chassis bevat nog steeds alle aanpassingen die het onderging om het een etmaal lang uit te houden. Denk aan gaten voor de extra lichten, uitgeklopte wielkasten en de op maat gemaakte 80-liter grote benzinetank.

Le Mans Mini Marcos 1Le Mans Mini Marcos 2

Nu de Mini Marcos weer terecht is, kan de restauratie van start gaan. Eentje die logischerwijs gedocumenteerd zal worden op de blog van Maximum Mini, waar nu al een tweetal interessante berichten omtrent het guitige wagentje te lezen vallen. Het aftellen naar het moment waarop deze blauwe luis weer verenigd wordt met de plaats waar hij ooit geschiedenis schreef, is bij dezen officieel begonnen.

[Via Maximum Mini]