Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

De Koningsklasse van de autosport heeft altijd al die bijzondere aantrekkingskracht gekend. Is het niet omwille van de flamboyante DRIVRs, dan wel om de grote rivaliteiten of de spectaculaire inhaalmanoeuvres. Toch zijn er ook de keerzijdes van het succes én de verloren talenten. Zet daar maar de naam Tommy Byrne bij. Niet voor niets omschreven als the greatest driver that never made it in Formula One. Zijn ongeziene verhaal werd gedocumenteerd in Crash & Burn.

Tommy_02

Wat heeft de Ier Tommy Byrne, voor velen mogelijk een nobele onbekende nu zo getekend? In de eerste plaats wordt hij omschreven als een talentvoller persoon dan zowel Ayrton Senna als Michael Schumacher. In de tweede plaats was zijn opmars naar de Formule 1 zo spectaculair, dat niemand dacht dat zijn terugval nog spectaculairder kon zijn. De lust naar drank en vrouwen en een te grote mond tegenover zijn collega’s bezorgden hem een F1-carrière die er nooit één was.

Tommy_01

Toch moet Byrne ook herinnerd worden vanwege zijn ongelooflijke talent. In vier jaar ging de extravagante Ier van een plek achter het stuur van een Mini Cooper in het stock car racen naar een zitje in de Formule 1 bij het Theodore Racing Team in 1982. Na vijf races, waarin hij drie keer niet door de kwalificaties geraakte, was het verhaal uit. Zijn grootste wapenfeit beleefde hij weliswaar ook in 1982 tijdens testwerk op Silverstone voor McLaren in hun toenmalige wagen. Byrne schudde zowaar het snelste rondje uit zijn mouw die een McLaren ooit reed op het legendarische Engelse circuit. Nog sneller dan de kwalificatietijden van wereldkampioen Niki Lauda in diezelfde wagen tijdens de GP van Silverstone. En daarom is Tommy Byrne het grootste verloren talent dat we kennen.