Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Haast en spoed is zelden goed, tenzij voor een kortfilm door de straten van Parijs. C’etait un rendez-vous is dan ook uitgegroeid tot een klassieker, waarin regisseur Claude Lelouche zelf plaatsneemt achter het stuur van zijn Mercedes-Benz 450 SEL 6.9 – zij het met de geluidsband van een Ferrari – om voor dag en douw de Lichtstad te doorkruisen om zijn liefje te bezoeken. 40 jaar na datum besloot Ford dit met een Mustang na te doen, maar dan wel in 360 graden.

Making of Ford Mustang VR short

De originele kortfilm van Claude Lelouch duurt een zevental minuten langer dan Ford’s Re-Rendez-Vous, maar we kunnen ons best voorstellen dat de Parijse straten toen een stuk rustiger waren. Toch blijft het hallucinant dat Lelouche in zijn Mercedes een snelheid van 200 km/u haalde. Gefilmd aan hoge en reële snelheid, maar er dan wel het geluid van een Ferrari over plakken om het geheel nog wat indrukwekkender te maken. Bij Ford is het natuurlijk wel het echte geluid van een Mustang 5.0 l V8 GT Fastback. Net zoals in de originele film herken je verschillende monumenten als de Arc de Triomphe, de Sacré Cœur Basiliek en Montmartre. Maar er is wel nog één groot verschil: de bestuurder is deze keer een vrouw. Hieronder de originele versus de nieuwe versie, voor een potje zoek de zeven verschillen.

Re-Rendez-vous by Ford (2016)

C’était un Rendez-vous by Claude Lelouch (1976)