Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

thumb_mclarenEnzo Ferrari, Ferdinand Porsche en Ferrucio Lamborghini zijn stuk voor stuk namen die geen introductie behoeven. Maar eentje die evengoed in dat rijtje behoort en zeker niet vergeten mag worden, is Bruce McLaren. Dat heeft filmstudio Universal Pictures ook beseft en dus mogen we ons binnenkort verheugen op de documentaire ‘McLaren’. Een film die niet zal ontbreken aan superlatieven en ons er aan zal herinneren wat voor een briljant racer, manager, designer en persoon Bruce McLaren wel niet was.

Het verhaal begint op 30 augustus 1937, de dag waarop Bruce McLaren ter wereld kwam in Auckland, Nieuw Zeeland. Als tiener blijkt Bruce al snel geïnteresseerd in auto’s, en na wat peptalk begint hij samen met zijn vader aan de restauratie van een 1929 Austin Ulster. Twee jaar later is hun racer klaar en zet de 15-jarige Bruce de snelste tijd neer in de 750cc-klasse van de Muriwai Beach hill climb.

BruceMcLaren_02

Zijn talent zal zich snel verder ontplooien in de Koningsklasse, waar Bruce in 1959 op zijn 22ste en rijdend voor het Cooper team de jongste Grand Prix winnaar ooit wordt (op dat moment). Tussen het winnen door werkte hij als ontwerper verder aan de uitbouw van zijn eigen team, waaruit in 1963 Bruce McLaren Motor Racing voortkwam. De eerste race van het McLaren-team volgde pas in 1966, het officiële begin van het succesverhaal. Ondertussen telt de renstal 12 wereldtitels en meer dan 800 Grand Prix-deelnames.

BruceMcLaren_03

Naast de Formule 1 was McLaren als team ook competitief in de Can Am-series. Maar dat zou op 2 juli 1970 helaas ook het einde betekenen voor de getalenteerde bezieler. Tijdens een test op Goodwood brak zijn M8D aan 270 km/u uit. Bij de crash werd Bruce uit de wagen geslingerd en verloor hij op 32-jarige leeftijd het leven. Een tragisch verlies. Maar het feit dat zijn naam vandaag nog altijd op pareltjes als de 570S prijkt, maakt het wel een verhaal dat we graag op het grote scherm terugzien. Want zoals hij zelf ooit zei:

Life is measured in achievement, not in years alone.” – Bruce McLaren