Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

In de jaarlijkse drukte rond het Salon van Genève zijn we de RetroMobile-expo van 2017 toch wel niet uit het oog verloren. Niet dat die beurs uit Parijs in omvang of nieuwigheden te vergelijken is, maar er zijn toch een aantal unieke klassiekers onder onze radar gevlogen. Waaronder ook deze Ferrari ‘Uovo’, een lang vergeten prijsbeest dat later dit jaar door RM Sotheby’s onder de hamer zal gaan.

1950-Ferrari-Uovo-2

Hoe eenvoudiger de Ferrari oogt, des te hoger wordt het prijskaartje. Essentie zit in het elementaire, of toch iets in die zin. De veilingprijs wordt rond boven de 5.000.000 geschat, al krijg je daarvoor wel een mooi stukje geschiedenis in handen. Een one of a kind Ferrari naar de handen van de Carrozzeria Fontana, die de bijnaam “Uovo” – typerend voor de ‘eivorm’ – draagt.

Giannino Marzotto en Franco Reggani werden destijds ingeschakeld om een zo efficiënt en performant mogelijk ‘druppelontwerp’ te boetseren. Als basis kregen ze een 166 MM/212 met een V12-aandrijflijn van Ferrari, waardoor het buitenbeentje al snel erg performant werd. Vandaar ook z’n succes in de Mille Miglia van 1951, waar de Uovo de leiding moest opgeven door pech. Als ‘troost’ won het wel nog de Coppa Toscana – capabel was-ie dus zeker.

1950-Ferrari-Uovo-151950-Ferrari-Uovo-17

1950-Ferrari-Uovo-191950-Ferrari-Uovo-21

1950-Ferrari-Uovo-11 1950-Ferrari-Uovo-22

De Ferrari 166MM/212 Export Uovo verdween – na een aantal jaren op de Mille Miglia Storica en in het Museo Enzo Ferrari – even uit de schijnwerpers, maar staat inmiddels opnieuw te koop.  Een unieke, eivormige Ferrari met V12 en glorierijke racegeschiedenis komt dus binnen handbereik tussen 18 en 19 augustus op de veiling van Monterey. Moet je wel even sparen, wil je de geschatte prijs van 5,5 miljoen kunnen meebieden…

1950-Ferrari-Uovo-3

[Foto’s: RM Sotheby’s]