Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Het is nog steeds een droom: een vliegticket boeken naar Chicago, daar een oude Cadillac kopen en dan dwars door de VS rijden – Jack Kerouac en John Steinbeck achterna via Route 66. Als mijn kinderen toch wat sneller zouden groeien, denk ik vaak. Voor één familie was dat argument echter geen reden tot uitstel. Sterker nog: hun eerste kind kwam on the road ter wereld. Maar daarmee was de kous nog lang niet af.

Familie Zapp

Candelaria en Herman Zapp leerden elkaar op het platteland van Argentinië kennen toen ze 8 respectievelijk 10 jaar waren. Enkele jaren later werden ze een koppel en nog wat later stapten ze in het huwelijksbootje. Ze maakten plannen om ook aan kinderen te beginnen, maar deelden nog een droom: reizen. Meer bepaald Amerika doorkruisen van zuid naar noord. Eerst de roadtrip, dan settelen en daarna kinderen, zou je dan denken. Niet zo voor de familie Zapp: hun vier kinderen zagen het levenslicht door de ruiten van de familiewagen, waardoor zo alle vier een ander geboorteland op hun paspoorten hebben staan: USA, Argentinië, Canada en de kleine Wallaby uit Australië.

Familie Zapp

Familie ZappFamilie Zapp

De familiewagen is ook niet wat je zou verwachten. Geen Land Cruiser of omgebouwde Unimog maar een Graham-Paige Model 612 uit 1928! De auto werd in 2000 aangekocht, slechts enkele maanden voor Herman en Candelaria richting Alaska vertrokken. Niet omdat het zulke autofreaks zijn, wel omdat een auto het handigste vervoermiddel is voor het soort van reizen dat de familie verkiest. Uiteraard loopt het ook wel eens mis: op hun eerste reis hoorden ze al na 35 km een raar geluid van het linkerachterwiel. Een slotenmaker hielp hen verder en leerde hen meteen ook hoe je de houten (!) spaken van de bijna 90-jarige moest onderhouden en vervangen.

Familie ZappFamilie Zapp

Familie ZappFamilie Zapp

Het zijn dan ook vooral de ontmoetingen met mensen overal ter wereld die het roadtrippen boeiend maken. Of zoals Herman het zelf zegt: ‘een berg is een berg, een zee blijft een zee, maar mensen zijn steeds anders’. In de 16 jaar dat ze al onderweg zijn, werden ze door meer dan 2500 gezinnen uitgenodigd om te blijven logeren, werd de auto half gerestaureerd met de hulp van garagisten, metaalwerkers, liefhebbers en bedrijven als Michelin, die kosteloos en ongevraagd enkele sets banden ter beschikking stelden.

Momenteel toeren de Zapps door Europa, meer bepaald in Spanje. En hoewel de volledige route nog lang niet vastligt, hopen ze ook België te bezoeken. Ondergetekende heeft ze alvast uitgenodigd om in de buurt van Antwerpen te komen logeren. Dat zou volgende maand kunnen zijn, maar evengoed volgend jaar. En het geeft me hoop om die roadtrip door de VS toch eens te beginnen plannen.

[Volg de avonturen van de Zapps hier of via Facebook, het bijhorende boek bekijk je op Amazon]

Familie Zapp