Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Thierry Neuville is aan een remonte bezig in het wereldkampioenschap rally, en zijn meest directe tegenstanders hebben daar weet van gekregen. Jari-Matti Latvala zijn voorsprong is herleid tot 2 schamele puntjes, terwijl Sebastien Ogier nu nog 18 punten in reserve heeft op onze landgenoot. Portugal zou zowaar een keerpunt kunnen worden in het klassement, ook al zijn er weinig zekerheden na de thriller die het WRC tot nu toe is gebleken. Vier verschillende winnaars in vijf wedstrijden is de voorlopige balans, waarvan enkel Thierry Neuville twee keer het hoogste schavot mocht beklimmen.

2017PORTUGAL_SV_257

Met de winst in Argentinië wist onze landgenoot voor het eerste keer dit seizoen een serieuze tik uit te delen richting WK-leider Sebastien Ogier. De kloof is nog niet helemaal gedicht, maar het wordt steeds duidelijker dat de Fransman zich ongemakkelijk begint te voelen. Seb staat dit jaar niet met de beste auto aan de start, en gebruikt dat excuus wel eens om zijn mindere prestaties te rechtvaardigen. In Portugal zal er nog meer reden tot klagen zijn, want als WK-leider mag Ogier ook daar weer de stoffige KP’s als eerst schoonvegen.

2017PORTUGAL_SV_221

Niet alleen de KP’s zelf, maar ook op de shakedown mocht de Fransman de losse toplaag wegrijden. Gelukkig kon iedereen drie runs neerzetten op deze installatierun, waardoor Ogier enkel tijdens de eerste passage nadeel ondervond van zijn startpositie. Toch was het uiteindelijk een verrassende Dani Sordo die met 1/10 seconde de snelste chrono op de tabellen mikte. De shakedown mag dan misschien wel niet meetellen voor de tussenstand, maar na een teleurstellend seizoen tot nog toe was dit een belangrijke opsteker voor de Spanjaard.

De wedstrijd zelf begon met de showproef op het rallycross-circuit van Lousada, en Neuville liet meteen van zich spreken. Hij kon de besttijd van Mats Ostberg evenaren en op die manier Hyundai-teamgenoot Hayden Paddon nog net afschudden. Ogier nam geen risico’s en liet pas een zesde chrono noteren, terwijl Jari-Matti Latvala de eerste Toyota pas op de zevende plek neerzette. In WRC2 was wederom Andreas Mikkelsen iedereen te snel af, een trend die zich gedurende de hele wedstrijd zou verder zetten.

Vrijdagochtend werd de eerste lus van vier klassementsproeven afgewerkt tegen de klok, en was het Hayden Paddon die sterk opende. Jari-Matti Latvala reageerde in het tweede deel van de lus en wees de Nieuw-Zeelander een plaatsje terug. Het trio Tanak/Meeke/Breen reden gezamenlijk naar een identieke snelste chrono op de vierde KP, maar waren niet snel genoeg om Latvala schaakmat te zetten. Veger van dienst Ogier kon de schade beperken met een vijfde plek algemeen, terwijl Neuville slechts matig opende op de zevende plaats.

Het was zeer nipt vooraan, en op vrijdagnamiddag zouden de verschillen alleen nog maar kleiner worden. Nadat er over acht proeven maar liefst zes keer van leider gewisseld werd, zou het uiteindelijk de Est Ott Tänak zijn die openingsdag als primus zou afsluiten. Hij deed dat met een luttele voorsprong van slechts 4,6 seconden op Dani Sordo, en 5 tellen op de WK-leider Ogier. Thierry Neuville verloor veel tijd in het stof van een traag rijdende Jari-Matti Latvala, en zou later bij de koersdirectie verhaal gaan halen. Hij kreeg daarbij gelijk, en zag zijn achterstand van 22 seconden herleid worden naar 10 seconden.

Op zaterdag ging Ott Tänak verder waar hij vrijdag gestopt was, en zette kanontijden neer op KP’s 11 en 12. De Est kende tot dusver nog geen al te best seizoen, en zou die eerste zege helaas ook niet in Portugal gaan vieren. Op KP 13 raakte hij een boordsteen en brak de ophanging. Zodoende schoof teamgenoot Ogier door naar de leiding en wipte een sterk oprukkende Thierry Neuville over teamgenoot Sordo naar de tweede plaats algemeen. De twee grootste titelkandidaten mochten de degens gaan kruisen voor de finale.

Neuville twijfelde niet en ging in de aanval op de zondag, maar een ijzersterke Ogier diende meteen van antwoord. Voor de Oostkantonner was de strijd gestreden en zat er niets anders meer op dan extra punten op de Powerstage proberen mee te graaien. Dat lukte hem, ook al was het een herrezen Ott Tänak die nog even de snelste chrono liet optekenen. Ogier verstevigd zijn leiderspositie in het kampioenschap dus, maar Neuville rukt wel op naar een tweede plaats door het tegenvallend resultaat van Jari-Matti Latvala.

In WRC2 stond er voor de zoveelste keer geen maat op Andreas Mikkelsen, en dat bleef Yves Matton van Citroën niet onopgemerkt. Het Franse merk kende tot dusver nog geen al te groot succes in het nieuwe seizoen -de overwinning van Meeke in Mexico buiten beschouwing gelaten-, en hoopt met de snelle Noor nu koers te kunnen zetten naar de kop van het veld. Hoe dat loopt komen we over een kleine twee weken al te weten, want dan trekt het circus naar Sardinië!

[Foto’s: Hyundai Motorsport – Beelden: WRC Youtube]