Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

thumb_granpremiodecubaAls een ex-wereldkampioen niet meedoet aan een F1-race, is er altijd wel een unieke reden voor. Zo leende Alonso zijn F1-bolide vorig weekend even aan Button uit om aan de Indy 500 deel te nemen. Een vrijwillige keuze van de Spanjaard en zijn team, in tegenstelling tot wat de grote Juan Manuel Fangio in 1958 overkwam.

Cuba was in 1957 gestart met het organiseren van een race – die geen deel uitmaakte van de officiële Grand Prix’s voor het puntenklassement van de F1 – om het land een positieve internationale status te geven. De controversiële president Batista koos voor de stad Havana en nodigde enkele gerenommeerde namen uit de Formule 1 uit om er een potje te komen racen. Juan Manuel Fangio won de eerste editie en kreeg als regerend wereldkampioen opnieuw een uitnodiging het jaar erna.

Carreras-5

Carreras-6Carreras-3

De GP van Cuba ging door zonder de gekidnapte Fangio.
[Foto’s geüpload door The Real Cuba op de Cuba Green Screen via TheChicaneBlog.com]

In 1958 was de sfeer in Cuba echter omgeslagen. Regerend president Batista kreeg af te rekenen met steeds groter wordende protesten tegen zijn dictatoriaal regime. Door zijn strenge mediawetgeving bereikte de onrust zelden het nationale laat staan het internationale nieuws. Daarop bedachten de revolutionairen onder leiding van Fidel Castro een plan waar de wereldpers van zou smullen: de ontvoering van de regende wereldkampioen tijdens de Havana Grand Prix.

De avond voor de race zat Fangio met enkele collega’ s te praten in de lobby van zijn hotel. Tot plots een gewapende man op hem afstapte en hem vroeg om mee te komen. Fangio dacht eerst dat het om een grap ging, maar toen zijn collega de Tomaso aanstalten maakte om de ontvoerder te stoppen, werd duidelijk dat ze omsingeld waren door negen handlangers. Fangio liep mee naar de auto’s die buiten stonden te wachten. Hij stapte in een zwarte Plymouth en samen met twee andere auto’s reden de revolutionairen weg.

Om niet op te vallen cruiseden ze gezapig door de straten van Havana, richting het huis van een oude vrouw. De grootmoeder leefde er met haar twee dochters en kleinkinderen. Fangio kreeg er eten en een bed en de politieke reden van de ontvoering werd hem uitgelegd. De grootmeester leek begrip te hebben voor zijn ontvoerders en gaf, nu hij er toch was, nog zijn handtekening aan de kleinkinderen.

De revolutionairen informeerden ondertussen de persagentschappen, radio- en televisiestations. Batista voelde de vernedering al aankomen als Fangio niet zou kunnen deelnemen aan de race en beval zijn politiediensten tot actie. Ondanks het uitstellen van de race, werd de Argentijnse piloot niet tijdig gevonden en liet Batista de race alsnog starten. De voorpagina’s van kranten overal te wereld hadden het over de ontvoering van Fangio. Missie geslaagd voor Castro.

Ondertussen bedachten de revolutionairen een plan om Fangio veilig terug los te laten. Ze belden de Argentijnse ambassade om een oplossing te vinden zonder de Cubaanse politie te betrekken. De revolutionairen wilden namelijk een boodschap brengen zonder geweld. De kans dat Batista’s mannen hen allen zou beschieten en de dood van Fangio op de rebellen zou afschrijven, was immers reëel. De ambassadeur verleende zijn medewerking en gaf zijn woord. Enkele uren later stond Fangio met een verontschuldigingsbrief van de revolutionairen voor de deur van de ambassadeur.

Later vertelde Fangio de media dat hij goed behandeld werd en geen wroeging had tegen de revolutionairen. Ook Castro sprak lof over de wereldkampioen en omschreef hem als een nederige en charmerende man. Na de revolutie werd Fangio uitgenodigd in Cuba, maar daar is hij niet op ingegaan. De twee mannen hebben elkaar wel ontmoet in 1981, toen Fangio Cuba bezocht voor een zakendeal. Stel je gewoon even voor dat zoiets vandaag met Hamilton of Vettel zou gebeuren.

[Foto’s: The Real Cuba op de Cuba Green Screen via TheChicaneBlog.com]