Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

In de Fondation Cartier loopt nog tot 24 september 2017 de tentoonstelling Autophoto. Onder impuls van Xavier Barral en Philippe Séclier kan je er niet minder dan 500 werken bewonderen, stuk voor stuk foto’s die de relatie tussen het auto en fotografie etaleren. Heb je een van de komende maanden een dag waarvan je nog niet weet wat te doen? Auto in en koers zetten naar de Franse hoofdstad. Zonder dank.

Jacques Henri Lartigue, Une Delage au Grand Prix de l’Automobile Club de France, circuit de Dieppe, June 26, 1912 Gelatin silver print, 30 x 40 cm Donation Jacques Henri Lartigue, Charenton-le-Pont Photographie Jacques Henri Lartigue © Ministère de la Cu

Jacques Henri Lartigue, Une Delage au Grand Prix de l’Automobile Club de France, circuit de Dieppe, June 26, 1912 Gelatin silver print, 30 x 40 cm Donation Jacques Henri Lartigue, Charenton-le-Pont Photographie Jacques Henri Lartigue © Ministère de la Cu

Dertig jaar nadat Hommage à Ferrari te zien was in Fondation Cartier, krijgt de automobiel opnieuw een centrale plaats in deze galerij. Vijf jaar geleden begonnen co-curatoren Xavier Barral en Philippe Céclier met het selecteren van 500 beelden uit zowat 10.000 foto’s. Hun doel? De relatie tussen fotografie en wagens, alsook de evolutie ervan gedurende de voorbije twee eeuwen weergeven. Daarvoor passeerde materiaal van een hondertal fotografen door hun handen. Hoe (on)bekend die fotografen zijn, was voor het duo niet eens van belang. Zolang de beelden maar goed waren.

William Eggleston, Los Alamos series, c. 1974 Inkjet print, 56 × 73.5 cm Eggleston Artistic Trust, Memphis © Eggleston Artistic Trust, Memphis

William Eggleston, Los Alamos series, c. 1974 Inkjet print, 56 × 73.5 cm Eggleston Artistic Trust, Memphis © Eggleston Artistic Trust, Memphis

auto photo 6auto photo 5

(left) Lee Friedlander, California, 2008 From America by Car series Gelatin silver print, 37.5 × 37.5 cm Courtesy Fraenkel Gallery, San Francisco © Lee Friedlander, courtesy Fraenkel Gallery, San Francisco. (right) Lee Friedlander, Montana, 2008 Série America by Car Tirage gélatino-argentique, 37,5 × 37,5 cm Courtesy Fraenkel Gallery, San Francisco © Lee Friedlander, courtesy Fraenkel Gallery, San Francisco

Lopend door de verschillende zalen van de galerij ontdek je hoe de auto, sinds z’n uitvinding tot vandaag, een dankbaar onderwerp is om op de gevoelige plaat vast te leggen. Gaandeweg wordt je door de verschillende fotografen uitgenodigd om eens vanuit een andere invalshoek de wereld van de vierwieler te bekijken. Dat gebeurt aan de hand van vier centrale thema’s.

Andrew Bush, Woman Waiting to Proceed South at Sunset and Highland Boulevards, Los Angeles, at Approximately 11:59 a.m. One Day in February 1997, 1997 From Vector Portraits series C-print, 122 × 151 cm Courtesy M+B Gallery, Los Angeles © Andrew Bush

Andrew Bush, Woman Waiting to Proceed South at Sunset and Highland Boulevards, Los Angeles, at Approximately 11:59 a.m. One Day in February 1997, 1997 From Vector Portraits series C-print, 122 × 151 cm Courtesy M+B Gallery, Los Angeles © Andrew Bush

auto photo 8auto photo 7

(left) Stéphane Couturier, MELT, Toyota n° 8, 2005 From Melting Point, Usine Toyota, Valenciennes series C-print, 92 × 137 cm Collection of the artist, courtesy La Galerie Particulière, Paris/Brussels © Stéphane Couturier. (right) Justine Kurland, 280 Coup, 2012 Inkjet Print, 47 x 61 cm Courtesy of the artist/Mitchell-Innes & Nash, New York © Justine Kurland

Om te beginnen is er ‘First Visions‘. Hier ontdek je het begin van de autocultuur en welke impact die had op de maatschappij, onder meer in beeld gebracht door Germaine Krull en Nicolas Bouvier. Vervolgens ontdek je ‘Auto Portraits‘, een ode aan hoe de wagen evolueerde tot statussymbool. Het derde thema ‘The Car as a Medium‘ toont hoe de vierwielers onze landschappen fundamenteel veranderde. ‘Our Car Culture‘ ziet de auto ten slotte als onderdeel van de geschiedenis, industrie en toekomst. Naast foto’s vind je er ook maquettes van de hand van Alain Bublex. Daarmee tracht de Fransman een nieuwe blik te werpen op de geschiedenis van het ontwerpen van auto’s.

Ben je er toevallig al geweest of van plan in het Fondation Cartier te passeren? Laat het gerust weten in de comments!

[Via Fondation Cartier en Classic Driver]