Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Het stof van Portugal was nog maar net gaan liggen, of de WRC-karavaan mocht afgelopen weekend alweer de boot pakken richting Sardinië. Het Italiaanse eiland herbergt misschien wel de meest technische rally op de kalender, maar niet iedereen is daar even gelukkig mee. Sebastien Ogier maakte al op voorhand duidelijk dat Italië niet bepaald zijn favoriete rally is, terwijl Hayden Paddon nog steeds bleek uitslaat als hij terugdenkt aan zijn zware crash van vorig jaar. Bij Toyota Gazoo Racing blijven ze kampen met koelingsproblemen, waardoor Jari-Matti Latvala niet veel vertrouwen toonde aan de vooravond van de wedstrijd.

2017_Italy_01

Niks van dat alles voor Thierry Neuville. Hij pakte hier vorig jaar de zege en sindsdien lijkt de Oostkantonner wel een extra versnelling in zijn Hyundai i20 WRC gevonden te hebben. De aanval op Ogier is meer dan ooit geopend, ook al moest de Belg onlangs in Portugal nog enkele puntjes prijs geven ten opzichte van de Fransman. Eveneens onderweg met het mes tussen de tanden: Ott Tanak. Hij domineerde lang in Portugal, tot een foute inschatting hem uiteindelijk nog de zege koste. Kris Meeke is gebrand op een goed resultaat, want de afgelopen drie wedstrijden eindigde telkens met een nul-score voor de nummer één bij Citroën.

2017_Italy_02

De troepen van Yves Matton zitten met de handen in het haar. Stephane Lefebvre werd na Portugal opzij gezet voor Andreas Mikkelsen, maar door tijdstekort moest de Noor Kris Meeke’s setup overnemen en de shakedown gebruiken als testkilometers. Geen al te beste start van de rally dus, maar ook de grote spelers bleven buiten beeld op de donderdag. Het was wederom de Spanjaard Dani Sordo die een snelste chrono op de tabellen mikte, en daarmee de hoop op een nieuw dubbel podium in het Hyundai-kamp hoog hield.

Die hoop bleef ook op vrijdag bestaan, maar deze keer kwam de aanzet van Hayden Paddon. Geen enkele proef was hij het snelst, maar dankzij een goede startpositie en een regelmatig tempo kon hij de vrijdagvoormiddag als leider afsluiten. Een verrassende Juho Hanninen mikte zijn Toyota op vier seconden, terwijl de favorieten één voor één last ondervonden van hun ongunstige startvolgorde. Kris Meeke startte wel sterk met winst op de tweede proef, maar later in de voormiddag zou een koprol zijn rally -wederom- vroegtijdig beëindigen. Yves Matton was not amused.

Bij Toyota ging het dan weer veel beter dan verwacht. In Sardinië werd een derde wagen (lees: testezel) ingezet voor regerend WRC2-kampioen Esapekka Lappi. Er werd initieel niet veel verwacht van deze wagen, maar toch wist de Fin maar liefst drie klassementsproeven op de openingsdag te winnen. Hanninen verloor terug terrein, maar teamgenoot Jari-Matti Latvala werkte zich tegen het eind van de dag op naar de vierde stek. Onze landgenoot Thierry Neuville deed het nog een stukje beter, en mocht de vrijdag afsluiten met een tweede plek in het tussentijds klassement.

Op zaterdag besloot de organisatie de wagens met twee minuten interval te lossen in plaats van de drie minuten de dag ervoor. Een foute zet zo bleek, want de wagens die nu later mochten starten -en dus het parcours niet moesten vegen- waren plots in het nadeel. Thierry Neuville zag amper iets in het stof van zijn voorganger, en toen zijn remmen het ook nog begaven sloeg de Oostkantonner volledig tilt. Toyota-rijder Jari-Matti Latvala kon de schade nog enigszins beperken, maar was zo woedend op de organisatie dat hij dreigde te kappen met de sport.

Door al die problemen leek Hayden Paddon koers te zetten richting de overwinning, maar de Kiwi vergaloppeerde zich in de vroege namiddag en moest de handdoek in de ring werpen. Zodoende schoof Ott Tanak door naar de leiding en dankzij enkele scratches in de namiddag zou hij die ook behouden gedurende de zaterdag. Achter hem rukte een ontketende Jari-Matti Latvala op naar de tweede plaats en wist Toyota’s testrijder Lappi op een vierde plaats aan te sluiten, net na onze landgenoot Thierry Neuville. Een sterke Juho Hanninen plaatste de derde Toyota nog net in de top vijf.

Op de zondag leek het nog even spannend te gaan worden, toen Tanak rechtdoor schoof en de wagen in zijn achteruit moest zetten om verder te kunnen. Jari-Matti Latvala had bloed geroken en gaf alles wat hij in de Toyota kon vinden, maar ook hij zou in de fout gaan. Gelukkig konden beiden heren zonder veel erg hun weg vervolgen, maar vooraan was de strijd gestreden. Thierry Neuville nam geen enkel risico meer met zijn comfortabele derde plaats, terwijl WK-leider Ogier een erg anonieme wedstrijd reed en pas als vijfde over de meet kwam.

De grote favorieten kwamen er dus niet aan te pas in Sardinië. Hoewel Ott Tanak eindelijk die zuurverdiende eerste overwinning mocht opeisen, was het voornamelijk Toyota Gazoo Racing dat zich in de spotlights werkte. Latvala reed in extremis nog naar een tweede plaats terwijl testrijder Lappi een grote indruk naliet door maar liefst zes scratch-tijden en een vierde plek algemeen te laten optekenen. Andreas Mikkelsen kende een moeilijke rally, maar krijgt over twee weken in Polen een herkansing bij Citroën. Net zoals Stephane Lefebvre trouwens, want Kris Meeke mag een tijdje op bezinning gaan na de zoveelste crash.

[Foto’s: Hyundai Motorsport & Toyota Gazoo Racing – Beelden: WRC Youtube]