Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Geen betere manier om De Week van de Roadtrip te beëindigen dan met een aanvullend lijstje. Er moet namelijk niet gekniesd worden als je Portugal niet ziet zitten of je vierwieler niet in IJsland krijgt, want er zijn nog tal van andere opties voor DRIVRs die op zoek zijn naar avontuur. Daarom lijsten we er op deze vrijdag nog eens vijf op die eigenlijk op ieders lootjeslijst zouden moeten staan, te beginnen met de moeder aller rally’s …

Peking To Paris

De Peking to Paris-rally is één van de zwaarste en langste uitdagingen voor mens en machine. De 15000 km lange tocht wordt immers afgelegd in slechts 36 dagen. Een goede voorbereiding is essentieel aangezien er niet met nieuwe wagens wordt gereden maar met oldtimers gebouwd vóór 1976. De auto’s krijgen het dan ook hard te verduren – met een dagelijkse tocht van 400km en stukken zand, modder en gravel. Het zijn echter geen wrakken die meedoen, maar juweeltjes met soms een waarde van enkele honderdduizenden euro’s. Zo daar zijn: vooroorlogse Bentleys (zoals de Super Sports, een 4,5 Litre of een heuse Le Mans), Porsches 356A, Jaguars MkII, Morgans Plus 8 en Rolls-Royce Silver Shadows. Het inschrijvingsgeld is niet mals, maar je verblijft wel in luxueuze hotels. Behalve tijdens de woestijnritten, want dan moeten de deelnemers het doen met een simpel tentje.

Auto’s: Vintage categorie – gebouwd vóór 1942, Classic categorie – gebouwd vóór 1976, pick-ups, bestelwagens en breaks zijn niet toegestaan
Regels: De auto’s moeten zelf reserveonderdelen vervoeren. De auto en hun bemanning mogen ook geen moderne accessoires hebben, zoals knalgele jassen of een skikoffer.
Start: Peking, China
Finish: Parijs, Frankrijk
Afstand: 15.000km
Prijs: £40.000 of pakweg 45.000 euro per team van 2 – inclusief  overnachtingen, maaltijden en mechaniekers maar exclusief het transport naar Peking, de brandstof en de importtaksen van de auto
Website: EnduroRally.com

Budapest-Bamako

Nog een rally die grotendeels off-road gaat. De deelnemers starten in Hongarije en rijden naar het zuiden van Europa om er de ferry naar Marokko te nemen. Daar start de echte uitdaging. De route voert volgend jaar door Marokko, Mauritanië, Senegal en Gambia. De finish is in de hoofdstad van Gambia en dus niet Bamako waar de naam naar verwijst. De rally duurt 16 dagen waarbij er elke dag 500km gereden moet worden. De organisatie voorziet verschillende klassementen: de eenvoudigste bestaat erin om gewoon de route volgen, de moeilijkste in het navigeren met GPS om opdrachten uit te voeren tegen de klok.

Auto’s: geen beperkingen
Regels: geen regels
Start: Boedapest, Hongarije
Finish: Banjul, Gambia
Afstand: 8.000km
Prijs: minimaal 1.000 euro per team van twee, afhankelijk van het klassement en de datum van inschrijving
Website: BudapestBamako.org

Mongol Rally

De Mongol Rally start in Engeland en eindigt in – nee, niet Mongolië –  Oelan-Oede, Rusland. De 15.000 km lange tocht voert de deelnemers eerst over verharde wegen door Europa, waarna het onverhard verdergaat door landen als Georgië, Azerbeidzjan, Iran, Turkmenistan, Oezbekistan en Kazachstan. De route is volledig te bepalen door de deelnemers zelf, waardoor ze vaak in groepjes rijden. De organisatie zorgt niet voor accommodatie of technische bijstand. Je staat er dus helemaal alleen voor.

Auto’s: klein wrakken met een cilinderinhoud van minder dan 1 liter
Regels: geen
Start: Chichester, Groot-Brittannië
Finish: Oelan-Oede, Rusland
Afstand: 15.000km
Prijs: £ 575 per auto, met daarbovenop £ 1.000 voor een goed doel
Website: TheAdventurists.com

Central Asia Rally

De Central Asia Rally beslaat een deel van de landen van de Mongol Rally. De route is echter vastgelegd door de organisatie die ze ook vooraf gaat verkennen. De landen die in 2017 op het programma staan zijn Rusland, Kazachstan, Oezbekistan, Tajikistan en Kyrgyzstan. De graad van ondersteuning is door de deelnemers zelf te bepalen. Dit maakt van de rally echter geen makkie, want de route voert hen over zware off-road parcours. De duur van de rally valt met 14 dagen non-stop avontuur best mee. Het prijskaartje hangt af van de assistentie.

Auto’s: volledig naar keuze
Regels: geen
Start: Astrakhan, Rusland
Finish: Bihkek, Kyrgyzstan
Afstand: 6.500km
Prijs: 515 euro per persoon voor roadbook en evenementen, 1.208 euro per persoon als je ook de accommodatie en de visa’s aan de organisatie overlaat en 6.690 euro per team van 2 als de organisatie ook nog een auto voor je moet zoeken
Website: CentralAsiaRally.com

European 5000 Rally

The European Adventure Roadtrip, of ook wel European 5000 Rally is een race op de openbare weg van – je raadt het nooit – 5000 km. De rit start dit jaar in München en voert over de Alpen, via de Côte d’Azur naar Barcelona en dan via de Pyreneeën langs de Westkust van Frankrijk naar Amsterdam. Er is geen vaste route, maar er is wel een roadbook dat de locaties en timings van de feestjes meegeeft. Verder staan er verschillende opdrachten in, waar je al dan niet aan kan deelnemen.

Auto’s: ouder dan 20 jaar
Regels: geen GPS of navigatiesysteem toegestaan
Start: München
Finish: Amsterdam
Afstand: 5000km
Prijs: 850 euro per team van 2 personen, exclusief overnachtingen. Daarbovenop moet nog €500 ingezameld worden voor een goed doel.
Website: Superlative-Adventure.com