Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Zij die met kleine koters zitten, zullen er deze zomervakantie niet onderuit komen: Pixar heeft net het derde deel van de Cars-franchise op het grote publiek los gelaten. Bij DRIVR staan we daar normaal gezien niet bij stil, maar wie dacht dat het zomaar uit de lucht gegrepen kinderfilms zijn, die heeft het goed mis. Diepgaande dialogen moet je er natuurlijk niet van verwachten, maar er zitten wel aardig wat knipogen naar de real world autocultuur in verwerkt. Zo krijgt de jonge NASCAR-coureur Lightning Mcqueen les van de gepensioneerde Doc Hudson, beter bekend als de Fabulous Hudson Hornet.

2017_HudsonHornet_03

Dat laatste is niet bij de haren gegrepen, want de Grand National Series werden begin jaren ’50 gedomineerd door opgevoerde Hudsons. Het NASCAR (National Association for Stock Car Auto Racing) was toen nog een verre worp van de sport zoals we die vandaag kennen, maar het idee van racen op een ovale omloop bestaat al sinds de sport in 1946 gelegaliseerd werd door William ‘Bill’ France Senior. Op de -toen nog- onverharde piste van Daytona Beach werd de basis gelegd voor één van de populairste sporten die de VS ooit heeft gekend.

2017_HudsonHornet_10

Kort na de oorlog moesten de auto’s nog volledig origineel of ‘stock’ blijven. Maar naarmate de tijd vorderde, werden steeds meer aanpassingen toegelaten. In het NASCAR van de jaren ’50 raceten productiewagens tegen mekaar die langs buiten zo uit de showroom leken te komen, maar waar onderhuids toch flink aan gesleuteld was. Naar Amerikaanse standaarden betekende dat in de eerste plaats het opvoeren van de motor, maar -in tegenstelling tot het eveneens zeer populaire dragracen- ondervonden de stockcar-piloten daar weinig tot geen voordeel mee in het losse zand van Florida.

2017_HudsonHornet_09

Dat beseften ze wellicht ook, maar op dat moment was niemand overtuigd van andere manieren om snel te gaan. Het was pas met de komst van de Hudson Hornet dat de jongens met hun krachtige en zware V8-blokken het tegendeel bewezen kregen. De sleutel tot dit succes lag hem in het lage gewicht en dito zwaartepunt van het lange en brede step-down koetswerk op de Hornet. Uitgerust met een (in verhouding) kleine 6-in-lijn van 145 pk, moest de Hudson het afleggen tegen de Nash, Plymouth en Oldsmobile op vlak van vermogen, maar de sublieme wegligging maakte dat ruimschoots goed.

2017_HudsonHornet_06

Eén van de sleutelfiguren in dat verhaal was Marshall Teague, die op een dag -zonder afspraak- bij Hudson kwam binnenvallen en de directie het commerciële belang van racen toonde. Teague zou niet alleen de wagen gaan besturen, maar ook de afstelling en tuning van de motor voor zijn rekening nemen. Eerst werd de inhoud vergroot tot 5 liter, en later kreeg de 6-in-lijn een dubbele carburator -Twin-H genaamd- aangemeten. Tijdens zijn eerste outing op Daytona Beach in 1951 reed de Hornet iedereen om de oren. Teague gaf zijn wagen prompt de bijnaam ‘Fabulous Hudson Hornet’.

2017_HudsonHornet_08

De Hudson-directie zag daar het commercieel potentieel wel van in, en besloot vanaf dan alle racegeprepareerde Hornets van die naam te voorzien. De bekendste zijn die van Herb Thomas (kampioen in 1951 en 1953) en Tim Flock (kampioen in 1952). Er werd nog bijna een vierde titel aan het palmares toegevoegd door Herb Thomas, maar in 1954 moest hij het kampioenschap aan Lee Petty laten in zijn Chrysler Windsor met Hemi V8. Dat was meteen ook het laatste jaar dat de inmiddels verouderde Hornet te zien was op de ovalen van Noord-Amerika.

2017_HudsonHornet_04

De Hudson zijn korte maar krachtige racecarrière was tot nu toe enkel gekend bij de fanatieke autosportkenner, maar dankzij de Pixar Studios zullen klassiekers als de Hudson Hornet en de Plymouth Superbird verder blijven leven in de verbeelding van de jeugd. Daarom is het als autoliefhebber bijna een verplichting om je kleine koters mee naar de cinema te nemen, en misschien wel de basis te leggen voor een toekomstige interesse voor vierwielers. Ook voor de volwassen petrolheads (bestaat zoiets eigenlijk?) is Cars een zeer aangename afwisseling op het ellenlange gezeur van Bumba of Thomas De Trein. Geloof ons.

2017_HudsonHornet_022017_HudsonHornet_07