Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Sir Henry ‘Tim’ Birkin dong in 1930 mee naar de overwinning in Le Mans. Waarom we daar plots over beginnen? Omdat MotorSport Magazine onlangs met dé Bentley waarmee de Brit aan de race deelnam een rondje mocht rijden. En geen opgekalfaterd exemplaar met slechts hier en daar nog wat originele stukken, maar een zeer goed bewaard gebleven origineel, dat met de juiste man achter het stuur zowat even snel is als een moderne Golf GTI.

autowp.ru_bentley_4_1_2_blower_17

Het verhaal van de Bentley Blower is genoegzaam bekend. Dat de bolide waarmee Tim Birkin reed nog in volledig originele staat verkeert, allicht niet. Afgeragd op Le Mans in 1930 en dankzij de stuurmanskunsten van Birkin uit de vangrails gehouden op het moment dat een van de achterste banden het begaf, het is bijna een mirakel dat de wagen nog bestaat. Sterker: de Bentley Boy vertikte het om binnen te komen voor vers rubber en verbrak het ronderecord op zowat drie wielen. De Bentley zelf werd na verloop van tijd opgekocht door Bentley Motors, die de bolide perfect door de decennia heen loodste.

autowp.ru_bentley_4_1_2_blower_10

bentley_4_1_2_blower_2bentley_4_1_2_blower_1

Nu, meer dan 80 jaar later, heeft Andrew Frankel de kans gekregen om deze Bentley te besturen op – waar anders – Le Mans. Een privilige om U tegen te zeggen. Het geblazen 4.5 liter grote blok is goed voor 175 historische paarden, de trommelremmen zijn daar niet echt op voorzien en je hebt een niet-gesynchroniseerde versnellingsbak. Daarnaast is ook de wegligging niet optimaal, door het gewicht van de supercharger die zich voor de vooras bevindt. Hoe het is om met deze historische DRIVR te rijden? Dat ontdek je zodra je de play-knop beroert.

[Beelden en video: MotorSport Magazine]