Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Volkswagen heeft aan de vooravond van de IAA in Frankfurt meegedeeld dat zijn virtuele Race Trainer is doorontwikkeld tot een echte raadgever voor de sportieve chauffeur, de DRIVR dus. Of hoe je Gran Turismo op een veilige manier naar het asfalt brengt. Het is maar één van de visies van het Duitse concern om sportieve auto’s een toekomst te geven in het autonome landschap. Want laat ons eerlijk zijn: die wil niemand uit het autolandschap zien verdwijnen.

Volkswagen Race Trainer2

De Volkswagen Golf R, waarop het systeem getest wordt, is uitgerust met een batterij aan GPS-sensoren en computerdozen om de auto aan te sturen. De auto kan autonoom de snelste rondetijd op een circuit neerzetten door iedere bocht te analyseren. Een tweede optie is om een rondje van een professionele piloot in het systeem te laden. In beide gevallen kan de virtuele piloot de aangeboden rijlijn probleemloos volgen.

Volkswagen Race Trainer

Daar stopt het trouwens niet bij, de trainer kan het stuur en de pedalen ook uit handen geven. Of terug in handen geven, het is maar hoe je het bekijkt. Via een groot head-up display krijgt de bestuurder dan de ideale rijlijn geprojecteerd op de voorruit. De Race Trainer deelt ook mee wanneer het gas- en rempedaal bediend moeten worden. Of het ESP daarbij in- of uitgeschakeld is, maakt niet uit: de veiligheid blijft ten allen tijde bovenaan de prioriteitenlijst staan. Als de piloot iets te veel van zijn lijn afwijkt, zal de auto meteen ingrijpen.

Meer fun dan op een Playstation? Zeker. Meer fun dan zonder assistentie? Waarschijnlijk niet. Maar de bestuurder kan er wel veel sneller een nieuw circuit mee verkennen. Het is een alternatief voor een verkenningsronde als passagier, of een routiné proberen te volgen. Wanneer de Race Trainer op de markt kom? De technologie staat nog niet ingepland voor serieproductie, maar is ontwikkeld om na te gaan hoe autonoom rijden de liefhebbers van sportieve wagens zou kunnen bekoren. Benieuwd of dat iets wordt.