Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Apollo Automobili stelde eind oktober de Intensa Emozione voor, een tot tien stuks gelimiteerde straatlegale bolide die vooral bedoeld is voor circuitgebruik. Het is de vleesgeworden droom van de Chinese investeerder Norman Choi. Samen met zijn team is hij erin geslaagd om een pk-zwanger carbonmonster te bouwen. Eentje dat dankzij een van Ferrari geleende V12 gaat als de wind en waar je bovendien niet snel op uitgekeken raakt. Dus hoog tijd voor een nadere beschouwing.

Apollo-IE-2018-00001

Apollo-IE-2018-00003Apollo-IE-2018-00002

Apollo Automobil zag drie jaar geleden het levenslicht toen Gumpert Apollo, het bedrijf van Roland Gumpert, in de etalage kwam te staan. Norman Choi verzamelde een team rondom hem met als doel een machtige DRIVR te creëren. En daarbij gingen ze niet over een nacht ijs. Het buisvormige frame en de twin-turbo V8 van de Gumpert werden bedankt voor de bewezen diensten, voor dit nieuwe project werd er letterlijk met een wit blad begonnen.

Voor het design deed Choi beroep op de getalenteerde en slechts 27 jaar oude Joe Wang. Na een korte tussenstop bij McLaren ging Wang bij Apollo aan de slag. Zijn pennentrekken doen zelfs de Lamborghini Sesto Elemento verbleken. Als inspiratie voor het koetswerk ging Joe de mosterd halen bij de natuur, meer bepaald bij de haaien. De zo aerodynamisch mogelijke body baseert zich op  deze heersers van de zee om de luchtweerstand tot een minimum te beperken. De riante achtervleugel is dan weer goed voor maar liefst 55% van de 1.350 kg aan opgewerkte downforce bij een snelheid van 300 km/u.

Apollo-IE-2018-0004

Omdat het excentrieke design best wel wat uitdaging met zich mee bracht voor de bouw van het koetswerk, werd de hulp ingeroepen van Paolo Garella. Deze Italiaan stond samen met de rest van zijn bedrijf onder meer in voor het carbon chassis van de  Scuderi Cameron Glickenhaus 003. Dankzij de opgedane ervaring met de SCG slaagden ze er bij Manifattura Automobili Torino in om het chassis compact te houden, maar tegelijkertijd voldoende plaats te voorzien voor zowel een natuurlijk ademende V12 als een riante benzinetank. Die laatste kan namelijk tot 100 liter peut meezeulen. Het resultaat? Een volledig in carbon opgetrokken chassis dat slechts 104 kilo laat optekenen. Mede daardoor kon het rijklare gewicht tot 1250 kg beperkt worden.

Onder de motorkap moest een natuurlijk ademende krachtbron komen. Daarbij viel de keuze op de 6.3 liter grote V12 uit de Ferrari F12. Autotecnica Motori kietelde de krachtbron nog een beetje, met aanpassingen aan de software en een aangepaste in- en uitlaat tot gevolg. Zo beschikt deze Intensa Emozione over 780 pk aan 8.500 omwentelingen en 560 koppelmomenten bij 6.000 toeren. Daarmee passeert de naald na 2.7 tellen aan honderd en kan je – als de baan vrij is – doorstomen tot 335 km/u. Het vermogen zou je ook in de bochten moeten kunnen benutten, met laterale krachten die pieken bij meer dan 2G.

Apollo-IE-2018-0005

Apollo-IE-2018-0006Apollo-IE-2018-00007

De natte droom van Norman Choi is hiermee zo goed als werkelijkheid geworden. Binnen afzienbare tijd is het de bedoeling dat er tien exemplaren de fabriek uitrollen. Al moet je een goed gevulde portefeuille hebben om er eentje te bemachtigen. Apollo vraagt namelijk 2,3 miljoen euro voor het kleinood. Hoor je de man achter deze Batman-waardige bolide graag eens aan het woord? Dan heb je geluk, want dat is gratis. Gewoon de play-toets duimelen en klaar is kees.