Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Het is alweer even geleden dat we een boekentip op jullie afvuurden. De korte, winterse dagen zijn evenwel ideaal om met een goed boek in de zetel te kruipen. Ben je niet zo’n fan om volop regels tekst te verslinden? Dan kijk je toch naar de plaatjes. En gezien dit DRIVR.be is, houden we het dan ook nog eens op auto’s natuurlijk. In dat genre is Mon père avait la même een voltreffer van formaat om mijmerend een avond door te brengen aan de open haard.

monpereavaillameme_3

monpereavaillameme_4monpereavaillameme_2

Tussen eind jaren ’80 en begin jaren ’90 schoot Jacques Boguel een uitgebreide serie foto’s van bolides die hun laatste rustplaats gevonden hadden. Niet op een autokerkhof, maar op eerder desolate plaatsen. Door de tand des tijds werden de wagens in kwestie steeds meer één met hun omgeving. De jacht naar deze achtergelaten vierwielers gebeurde steevast tijdens de wintermaanden. Volgens Boguel niet alleen omdat de lichtinval dan veel mooier is, maar ook omdat dan de natuur tot rust komt en er dus meer te zien was van de ontdekte wagens.

monpereavaillameme_7

monpereavaillameme_5monpereavaillameme_6

In de Garage Mozart te Grenoble was er in 1994 een eerste expositie met deze serie foto’s. In de jaren die volgden, hield de Fransman nog verschillende tentoonstellingen. Vanuit de overtuiging dat deze reeks beelden een mooi boek zouden vormen, maar zonder echt veel budget, besloot Boguel enkele decennia later om zelf aan de slag te gaan. De met veel passie en oog voor de omgeving geschoten beelden werden door de Fransman zelf geëditeerd. Hij krikte ze op naar de huidige normen qua kwaliteit, zonder daarbij de oorspronkelijke compositie te verloochenen. Onder te titel Mon père avait la même omvat het boek 114 foto’s op 160 pagina’s. En als je al wat jaren op de teller hebt, dan zal de uitspraak ‘zo ene had mijn vader ook’ waarschijnlijk wel van je tong rollen bij het doorbladeren ervan.

[Info en foto’s via Ulule]