Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Even een pintje gaan pakken, het wil wel al eens uitlopen. De Brit Ben Coombs  bracht dit idee naar een heel nieuw niveau met Pub2Pub. Een expeditie van de meest noordelijke naar de meest zuidelijke bar ter wereld, in een TVR Chimeara.

Het meest noordelijke café bleek de bar van een hotel te zijn op het eiland Svalbard, Spitsbergen in het Nederlands. Voor het meest zuidelijke café op deze aardbol ging de reis naar Ushaïa op de Argentijnse archipel Tierra del Fuego.

TVR Chimeara Ben Coombs

TVR 66° NB

Het hotel van de voormalig mijnstad Pyramiden, na de val van de Sovjet-Unie in verval geraakt, is gedurende enkele maanden per jaar geopend voor avonturiers en wetenschappers. De bar van hotel Tulpan, gelegen op 75° noorderbreedte en dus een heel eind in de noordelijke poolcirkel die op 66° ligt, is niet bereikbaar per auto. Het eerste deel van de reis, naar de hoofdstad Longyearbyen werd dan ook met sneeuwscooter en zeekajak afgelegd. Daar aangekomen, scheepte Ben in op een boot die de ruim 600 kilometer naar het vasteland van Noorwegen aflegde. Aangezien de Barentszzee gedurende een groot deel van het jaar bevroren is was het tijdstip van vertrek heel belangrijk.

TVR Chimeara Ben Coombs

Koenigsegg – Ängelholm, Zweden

Eenmaal aangekomen op het vasteland werd de TVR van stal gehaald. De autotocht ging van start langs Noorse fjorden en over de Atlanterhavsveien, een spectaculaire weg die verschillende eilanden met elkaar verbindt via acht bruggen die uit de zee omhoog lijken te komen. Na een tocht van enkele weken door Noorwegen, Denemarken, Duitsland en België, ging het team aan boord van een ferry richting Verenigd Koninkrijk om daar vervolgens verscheept te worden naar de Verenigde Staten.

TVR Chimeara Ben Coombs

Utah

Weer enkele weken later kon de tocht hervat worden, de VS door, steeds in zuidelijke richting. De Pub2pub TVR reed dapper verder door Mexico, Guatemala, Honduras, Nicaragua, Costa Rica en tenslotte Panama. Woestijnen en zonovergoten zandstranden, vulkanen en de ruïnes van Inca’s en Maya’s, verscholen in het dichtbegroeide oerwoud, het uitzicht veranderde dag na dag. Door een 110 km lange onderbreking in de Pan-Amerikaanse autoweg in het zuiden van Panama, gekend als de Darien Gap, moest er opnieuw voor een boot gekozen worden.

TVR Chimeara Ben Coombs

Camino de la Muerte

Na deze derde oceaantocht kwam het team aan in Zuid-Amerika, maar de reis was nog lang niet ten einde. Van Colombia ging het naar Peru met uiteraard een bezoek aan Machu Picchu. In Bolivië ging de expeditie door de Salar de Uyuni, de op één na grootste zoutvlakte ter wereld, en in Chili overwon de Engelse sportwagen de Atacamawoestijn die als droogste, niet-polaire plek op aarde bekend staat. Na een tocht van meer dan 30.000 km kwam Ben Coombs aan in het stadje Ushaïa waar hij eindelijk kon genieten van een welverdiend pintje.

TVR Chimeara Ben Coombs TVR Chimeara Ben Coombs

Coombs was met deze Pub2pub zeker niet aan zijn proefstuk toe. Met expedities als V8Nam’Vette, AfricanPorsche 944 en een trip over de bevroren Baltische Zee in een Jaguar XJ6 waarbij hij door het ijs zakte en ternauwernood aan een koude dood ontsnapte, geeft hij avonturieren het elan van weleer. Ben Coombs wil mensen opnieuw laten kennismaken met de kunst van het reizen, weg van de voorgekauwde pakketaanbiedingen, op zoek naar avontuur. Wat ons betreft een voorbeeld om te volgen!

Foto’s en video: Ben Coombs