Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Vorige week kondigde Seat aan dat het Cupra als apart merk gaat verkopen. Op het Salon van Genève worden meteen al twee wagens voorgesteld: de Cupra Ateca en een concept van wat de nieuwe Cupra Ibiza moet worden.

Cupra Ateca

CUPRA TCR 2018

De Cupra TCR die gaat deelnemen aan de Europese manches van het Touring Car Racing kampioenschap, is eveneens te bezichtigen op de stand van Cupra. Cupra staat synoniem voor een unieke, verfijnde en prestatiegerichte aanpak, volgens de officiële perstekst. Het nieuwe merk krijgt eigen showroomoppervlakte bij 260 geselecteerde dealers in Europa en omvat tevens de volledige motorsport- en raceafdeling die tot op heden onder Seat Sport viel. Voor het logo werd inspiratie gehaald bij de stammencultuur en moet passie, precisie, vastberadenheid en moed uitstralen.

Cupra Ateca

CUPRA Ateca

De Cupra Ateca wordt het eerste model dat in de vernieuwde showrooms zal verschijnen. Onder de motorkap werd gekozen voor een 2.0 TSi van 300pk en 380Nm, gelijkaardig aan die van de Golf R. De viercylinder turbo brengt de Ateca in 5,4 seconden naar 100km/u en trekt vervolgens door tot een top van 245km/u. Een 7-traps DSG brengt dit vermogen over op het 4Drive-aandrijfsysteem met 6 verschillende rijmodi: Normal, Sport, Individual, Snow, Off-Road en Cupra. De Cupra-modus zorgt niet alleen voor een sportiever rijgedrag door een scherpere afstelling van de adaptieve ophanging, ook het motorgeluid krijgt een rauwere klank.

Cupra Ateca

CUPRA Ateca

Het nieuwe logo komt prominent in het midden van het honingraatrooster te staan en ook aan de achterzijde wordt meteen duidelijk dat het hier niet om een gewone Ateca gaat. Het letterlogo is uitgevoerd in mat aluminium, onderaan de voorbumper. Achteraan springen het koperkleurige logo, de vier uitlaatpijpen en het matzwarte logo in het oog. Diamond cut 19-duims velgen met zwarte remklauwen en instapverlichting die het logo en de naam op de grond projecteert, maken het sportieve plaatje compleet. Het koetswerk wordt aangeboden in zes kleuren: Energy Blue, Velvet Red, Brilliant Silver, Rodium Grey, Magic Black en Nevada White, accenten zoals spiegels, dakdragers, velgen, spoilers en diffusors hebben een zwarte laklaag.

Cupra Ateca

CUPRA Ateca interieur

Binnenin wordt gekozen voor zwart alcantara met grijze stiksels op zetels, deurpanelen, sportstuur en versnellingspook. Bij het instappen valt de aluminium drempelbescherming met verlicht Cupra logo op, en ook de pedalen worden afgewerkt met aluminium. Ventilatiemonden en middenconsole zijn dan weer in stijlvol glanzend zwart.

Cupra Ateca

Cupra Ateca

Sleutelloze toegang en startsysteem, 360° camera, draadloze lader en gsm-signaalversterker, 8-duims touchscreen navigatiescherm, Park-Assist en Dynamic Chassis Control, behoren tot de standaard uitrusting op de Cupra Ateca. Verder personaliseren kan met onder andere een Performance Pack met 18-duims Brembo remmen, of een Carbon Fibre Pack, waarbij naar keuze het interieur of exterieur koolstofvezelafwerking krijgt op bijvoorbeeld spoilers, spiegels en dashboard. Naar alle waarschijnlijkheid is de wagen leverbaar vanaf eind 2018.

Cupra Ateca

Cupra TCR

De Cupra TCR, de eerste racewagen van het merk, is een wide-body variant op de Léon. De hatchback heeft een agressief uiterlijk, met brede wielkasten en grote race-spoiler Logo’s, spiegels en details op de gigantische achtervleugel krijgen dezelfde koperkleur die ook op de Cupra Ateca zichtbaar zal zijn. Binnenin werd de wagen ontdaan van alle overbodige gewicht en voorzien van exclusieve Cupra kuipzetels en een door de FIA gehomologeerd veiligheidssysteem. De racewagen zal wereldwijd aangeboden worden voor deelname in toerwagen kampioenschappen, waaronder het reeds vermelde Touring Car Racing in Europa.

Cupra Ateca

Cupra Ibiza studie

De laatste auto die te zien zal zijn in Genève is een designstudie van de Cupra Ibiza, de hete versie van de Seat Ibiza zeg maar. Mogelijk krijgen ook de Arona en Léon een plaatsje in het Cupra-gamma, hoewel hierover pas in 2019 uitsluitsel zal komen. Alles zal afhangen van de verkoop die de Ateca oplevert. Maar gezien de niet-afhoudende SUV-gekte hebben we het laatste nog lang niet gezien binnen dit nieuwe en exclusievere segment.

Cupra Ateca

SEAT Leon R ST

Moederbedrijf Seat, tenslotte, pakt in Genève nog uit met een Cupra R versie van de Léon ST. De Seat Léon Cupra R ST krijgt dezelfde 2.0 TSi van de Ateca in het vooronder, met de permanente vierwielaandrijving 4Drive. De sportieve break neemt stijlkenmerken van het nieuwe merk over en wordt eveneens getooid in koperkleurige elementen. In tegenstelling tot de hatchback versie Léon Cupra R, waarvan alle 799 stuks intussen een eigenaar gevonden hebben, ziet het er naar uit dat de R ST mikt op een hoger volume.