Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Bij een nieuwe website horen nieuwe rubrieken. ‘Buiten de Rijlijn’ is er zo één, die we jullie voortaan elke zaterdag presenteren.

In Buiten de Rijlijn vind je uitzonderlijk geen content van het DRIVR-team, maar externe URL’s die ons tijdens de week zijn opgevallen. Omdat ze mooi lezen, of er knap uitzien. Omdat we ze met jullie willen delen, maar liefst in hun originele vorm. En vooral omdat de boog niet altijd gespannen kan staan en er ook eens iets anders als pure autocontent op DRIVR mag verschijnen.

Bossa Très… Jazz, Vol. 1 – YouTube

Buiten de Rijlijn is de rubriek bij uitstek om eens averechts te doen. Dus doe ik er vandaag meteen een schepje bovenop, door geen lees- of kijktip maar een luistertip te lanceren. Van wie misschien? Bossa Très Jazz, een dansbaar jazzcollectief van een jaar of 15 geleden dat weinig tot geen sporen heeft achtergelaten op het grote interweb. Zelfs Spotify weet er niets over, maar weet dat het in de trant van het immer swingende St. Germain is en dus perfect om onderstaande internettips tijdens een lazy Saturday te vergezellen. Chillen dus!

– Ken Divjak, Redacteur

Verlaten Sovjet Spaceshuttles (Buran) in Kazachstan – YouTube

De space race tussen de Verenigde Staten en de Soviet Unie nam begin jaren ’70 groteske vormen aan. Beiden partijen hadden zich gestort op de ontwikkeling van een herbruikbaar ruimteveer, maar net zoals bij de race naar de maan, waren de Amerikanen zegevierend. In 1993 werd het Russische “Buran” project geschrapt, en werden de onafgewerkte ruimteveren achtergelaten op een militaire basis in Kazachstan. Sindsdien verdwenen ze volledig van de radar, maar vorig jaar kwam daar dankzij een stel Vlaamse Urbexers plots verandering in.

– Bert Claes, Fotograaf

‘Phantom’ Traffic Jams Are Real – And Scientists Know How To Stop Them – Livescience

Acura Adaptive Cruise Control Je hebt het vast al meegemaakt. Je staat plotseling in de file zonder enige reden. Na een halfuur stapvoets verkeer rijdt alles terug vlot. Geen ongeval, geen invoegstroken, zelfs geen in de berm verstopte flitser. Dan kan je spreken van een spookfile. Professor Berthold Horn van de MIT zocht naar het ontstaan van dergelijke spookfiles, vond die en kwam zelfs met een algoritme op de proppen dat het probleem kan vermijden: Vehicle Spacing Bilateral Control. Het zou vandaag al in adaptieve cruise controls kunnen verwerkt worden.

– Freek Temse, Freelancer

On the banks of the Dordogne, Bergerac, France – Airbnb

Dat je via Airbnb af en toe ook rasechte pareltjes kunt huren bewijst deze modernistische villa uit de jaren ’50 van de Franse toparchitect Georges Lacaze. Het knap staaltje architectuur bevindt zich in Bergerac, Dordogne, op 10 minuten van de luchthaven, en is niet alleen genietbaar vanwege zijn ontwerp en de locatie, maar ook vanwege zijn periode correcte interieur en de vele voorzieningen waaronder een fraai binnen- en buitenzwembad. Met 5 slaapkamers, 4 badkamers en plaats voor maximaal 8 gasten is het bovendien ruim genoeg om er ook met vrienden of kennissen van te genieten. Al bij al een unieke kans om er even tussenuit te zijn en je terug in de tijd te katapulteren.

– Pieter Ameye, Coördinator

Arrow 460-GranTurismo – Silver Arrows Marine

Als de term Silver Arrow valt, denken we meteen aan Mercedes. Silver Arrows Marine, kan dus niet anders dan gelinkt zijn aan het merk met de Ster. Zoals de naam al aangeeft, zal je hun creaties echter niet op het vasteland aantreffen. Met de ARROW460-Granturismo willen ze een nieuwe norm zetten in het landschap van de superjachten. Om de lancering ervan te vieren, komen ze met een exclusieve Ultimate Edition 1. Denk daarbij aan een dakconstructie dat zich naar wens als pergola laat opstellen, elektronische regeling voor de tint van de ruiten en glaspartijen die je – net als in een vierwieler – naar beneden kan laten zakken. De wielen schroeven worden aangedreven door twee 440 pk sterke motoren. Goed voor een topsnelheid van 70 km/u. Nog wat spaargeld op overschot?

– Dieter Verschaeve, Freelancer

Can Little Tikes car fly? – YouTube

Vanaf het ontstaan van onze beschaving zijn er mensen geweest die probeerden te vliegen. Vanaf het ontstaan van Youtube, zijn er mensen die de meest maffe ideeën filmen en online gooien. Breng deze twee bij elkaar en je krijgt Flite Test, een Youtube-channel van een groep drone- en RC-vliegtuigfanaten. Hun laatste experiment is een Little Tikes auto de lucht in krijgen…

– Koen De Beer, Freelancer