Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Het was een maandagavond in november. Ik zag de auto van een afstand al komen, de koplampen dicht bij elkaar. Ik wandelde naar buiten en werd begroet als een goede vriend die ze lang niet gezien hadden.

De auto werd de oprit opgereden en één voor één vulden de familieleden de woonkamer op. Voor de gelegenheid had ik een typisch Vlaams gerecht gemaakt: stoofvlees met vers gesneden frieten. Argentijnen zijn echte vleeseters maar bij de kinderen waren het toch vooral de echte Belgische frietjes die in de smaak vielen.

Familie Zapp

Familie ZappFamilie Zapp

Bedden werden geïnstalleerd, de nachtkledij werd uit de klassieke woonwagen gehaald en na nog wat gepraat te hebben bij enkele Belgische biertjes, was het voor de familie tijd om onder de wol te kruipen. De volgende dag nam ik hen mee naar Antwerpen. Omdat de koppeling van de auto niet meer zo betrouwbaar was en wisselstukken wel besteld waren maar het nog even zou duren voor deze vanuit Australië tot hier zouden geraken, werd besloten het openbaar vervoer te gebruiken.

Familie ZappFamilie Zapp

Familie ZappFamilie Zapp

Eerste stop: Groenplaats waar duchtig foto’s genomen werden met de kathedraal als achtergrond.  Paloma, de dochter van 9, zag de kathedraal en flapte eruit dat ze de paus ontmoet hadden. Ik stond perplex en vroeg dus even door. Ja, ze waren in Vaticaanstad geweest en werden ontvangen bij paus Franciscus, zelf van Argentijnse oorsprong. Echt onder de indruk leek ze niet te zijn, de ontmoeting met Lionel Messi was duidelijk veel beter bijgebleven. Ook naar de audiëntie bij de Nederlandse koningin, volgend jaar, werd reikhalzend uitgekeken, ze was vooral benieuwd of de kinderen altijd in prinsessenkleren zouden rondlopen.

Familie ZappFamilie Zapp

Van de Groenplaats ging het verder naar de Grote Markt om dan, lukraak straten ingaand, bij het MAS aan te komen. Het panorama over de stad was ‘amazing’ volgens Hermann, een term die ik die dag tientallen keren heb gehoord. Over alles wat hij zag en ik vertelde was hij enthousiast maar hij ergerde zich wel aan de nieuwe gebouwen die in aanbouw waren doorheen Antwerpen, hoe lelijk die wel waren en dat er toch niemand naar een stad komt met zulke huizen. Een fenomeen dat hij in zowat alle grote steden gezien heeft. Om de stad terug uit te gaan, kozen we de voetgangerstunnel wat een hoop ohhhs en ahhhs opleverde: een lift die 36 meter diep ging om vervolgens onder het water te wandelen, dat was nog eens een unieke belevenis.

Familie Zapp

Familie ZappFamilie Zapp

Woensdag werd gebruikt om de kinderen les te geven, want ondanks het feit dat ze al heel de wereld hebben gezien, geldt ook in Argentinië de leerplicht en moeten de kinderen geschoold worden, een taak die Cande op zich genomen heeft. ’s Avonds was het hun beurt om te koken en werd een typisch Argentijns gerecht op tafel gezet: schnitzel! Er zijn in de voorbije 2 eeuwen heel wat Duitsers en Oostenrijkers geëmigreerd naar Argentinië, en dat zijn heus niet alleen nazi’s die gevlucht zijn voor de vervolging na het beëindigen van WO2. Hermann’s vader heeft trouwens ook de Duitse nationaliteit, hoewel hij in Polen geboren is, dat heeft dan weer wel met de oorlog en de invasie van Polen te maken. De man ‘kreeg’ de Duitse nationaliteit maar vluchtte met het gezin naar Californië, waar Hermann ook geboren is.

Familie Zapp

Familie Zapp Familie Zapp

Donderdagmorgen was het voor de familie Zapp tijd om te vertrekken richting Brussel, waar ze als eregasten werden ontvangen op de Interclassics-beurs, die dochter Paloma officieel mocht openen. Uiteraard de gelegenheid om zelf een bezoek te brengen aan de beurs en me te vergapen aan al het moois. Hermann en Cande waren de hele dag druk in de weer met de verkoop van hun boek, uiteraard gesigneerd, de kinderen waren verheugd om toch nog enkele uren met mijn kinderen te kunnen optrekken en de beurs onveilig te maken.

Familie ZappFamilie Zapp

Familie ZappFamilie Zapp

Wat me van dat bezoek het meeste is bijgebleven is dat iedereen wat meer zou moeten proberen zijn of haar dromen te laten uitkomen en je niet laten tegenhouden door de beslommeringen van het dagelijks leven. Niet dat ik nu direct de ambitie heb om met mijn kinderen de wijde wereld in te trekken, mijn zoon zag het wel zitten, maar mijn dochter heeft toch haar bedenkingen bij zo’n avontuur.

Familie ZappFamilie Zapp

Wat vooraf ging… Spark Your Dream

Op dit moment is de familie op terugweg vanuit Argentinië, waar ze de feestdagen hebben doorgebracht. De auto, die een tijdelijk plekje heeft gekregen in het Brusselse Autoworld wordt opgehaald en terug rijklaar gemaakt, vervolgens zetten ze hun tocht naar Nederland, Frankrijk, Italië en Spanje, vervolgens per boot naar de Canarische Eilanden waar ze begin november inschepen op de Tres Hombres, een cargoschoener (tweemaster) van 32m die vaart tussen Europa, de Atlantische eilanden, de Caraïben en het Amerikaanse vasteland. Ze meren aan in Suriname om zo via Brazilië het allerlaatste stuk van hun reis aan te vatten. Vermoedelijk eind 2019, begin 2020 zit de reis er definitief op. Wat ze daarna zullen doen, is nog niet helemaal duidelijk. Er zijn plannen om een B&B te openen om zo alle mensen waarbij ze gelogeerd hebben terug te kunnen uitnodigen. Een gewone 9 to 5 job zie ik hen echter niet zo snel beginnen.