Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Bij een nieuwe website horen nieuwe rubrieken. ‘Buiten de Rijlijn’ is er zo één, die we jullie voortaan elke zaterdag presenteren.

In Buiten de Rijlijn vind je uitzonderlijk geen content van het DRIVR-team, maar externe URL’s die ons tijdens de week zijn opgevallen. Omdat ze mooi lezen, of er knap uitzien. Omdat we ze met jullie willen delen, maar liefst in hun originele vorm. En vooral omdat de boog niet altijd gespannen kan staan en er ook eens iets anders als pure autocontent op DRIVR mag verschijnen.

How A British Army Officer Saved Volkswagen And Its Beetle In The Wake Of WWII – PETROLICIOUS

Sinds bekend werd dat de Volkswagen Beetle allicht geen vervolg meer krijgt, betrap ik mezelf erop stiekem op zoek te gaan naar de leukste verhalen uit diens 80-jarige geschiedenis. En dit moet toch wel het summum zijn. Want was het niet voor de Britse officier Ivan Hirst, die de opdracht had gekregen om de Volkswagen-fabriek in Wolfsburg te ontmantelen, dan was er allicht nooit een Kever geweest. Hirst vond er namelijk een prototype van de KdF-Wagen, die op zijn beurt promoveerde tot de Type 1 die uiteindelijk de Beetle werd. Of hoe de (auto)geschiedenis soms toch wel erg gekke kronkels vertoont.

– Ken Divjak, Redacteur

The Muscle Car Place podcast

tmpToen een iPod nog hip was, en podcasts een nieuw fenomeen, leerde ik Robert Kibbe kennen. Robert was net begonnen met zijn TMCP-podcast waarin hij iedere week interviews deed met eigenaars van gespierd Amerikaans staal, iemand uit de industrie aan het woord liet en het ook had over zijn eigen project: een Chevrolet Chevelle uit ’64. Er lopen intussen 4 podcast shows, de Chevelle is een racewagen geworden en Rob een gekend figuur in de scene.

– Koen De Beer, freelancer

L.A. to N.Y. Record in a Morgan 3 Wheeler – THE DRIVE

Zach Bowman en Alex Roy ondernamen enkele jaren geleden een hachelijke trip. Het doel? Zo snel mogelijk van Los Angeles naar New York rijden. Niet met een moderne en goed uitgeruste bolide, maar met een Morgan Three Wheeler. Waarom? Omdat Alex Roy al eerder eens de oversteek maakte in een M5, en dat kunstje nog eens wou overdoen in een analoge wagen. Zach’s relaas over de trip is vrij uitgebreid, maar laat je dat niet tegenhouden.

– Dieter Verschaeve, freelancer

The world’s loudest plane – Republic XF-84H – Wikipedia

Midden jaren ’50 had de zuigermotor met propeller definitief plaats geruimd voor straalaandrijving, maar enkele ingenieurs bij Republic wilden het beste van beiden combineren. Ze besloten de Thunderstreak uit te rusten met een propeller gekoppeld aan de compressor van een straalmotor (turboprop). Het vermogen van 6.000 pk zorgde voor enorme torsiekrachten op het toestel, maar het grootste probleem lag hem in het geluid. De zéér hoge rotatiesnelheid maakte dat de tippen van de propellerbladen supersonische snelheden haalden en kleine sonic booms veroorzaakten. Dit leidde tot een ondraaglijk kabaal en zelfs misselijkheid bij de omstaanders.

– Bert Claes, Fotograaf

How American cars are really sold in China – CNN

Trump klaagt het grote verschil van importtaksen aan tussen China en de V.S. Momenteel moet op een in China geïmporteerde auto een taks van 25% worden betaald, dat is tien keer zoveel als op een Chinese auto die in de Verenigde Staten wordt geïmporteerd. Trump wil met gelijke importtaksen extra werkgelegenheid creëren in de Amerikaanse auto-industrie. CNN tekent daarbij wel een aantal kanttekeningen. Op basis van de productie- en verkoopcijfers, lijkt het erop dat de Duitse premiummerken het meest van de verlaging zullen profiteren.

– Freek Temse, freelancer

For a moment I was lost – Amber Run – Spotify

Amber RunDe Britse indie rock-band Amber Run, die oorspronkelijk als ‘Amber’ door het leven ging, verscheen pas deze week op mijn radar. Hun tweede en voorlopig laatste album, For A Moment, I Was Lost, dateert al van zo’n twee jaar terug en baarde reeds twee singles. Maar dat mochten er wat mij betreft gerust wat meer zijn. Vooral het nummer ‘Fickle Game’ slaat wat mij betreft nagels met koppen. Maar ook Stranger en het openingsnummer ‘Insomniac’ behoren tot de uitschieters. Maar beluister het vooral zelf eens ten gepaste tijde.

– Pieter Ameye, Coördinator