Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

In 1966 veroverde Toyota plaatsen één en twee in de Suzuka 500 km met de Sports 800. Opvallend, omdat de cilinderinhoud van 800 cc nog niet eens de helft was van die van de tegenstanders. De wagen die destijds tweede werd, kwam recent weer boven water en heeft ondertussen een grondige restauratie ondergaan.

In 1965 lanceerde Toyota Motor Corporation zijn eerste sportwagen, de Sports 800. Een benaming die verwijst naar de cilinderinhoud van de 3,58 meter korte achterwielaangedreven sportwagen. Tussen de voorwielen lag namelijk een opgeboorde tweecilinder boxermotor uit de Toyota Publica 700, een goedkope gezinswagen. Dankzij een grotere longinhoud en dubbele carburatoren steeg het vermogen van 28 pk naar 45 paarden bij 5.400 omwentelingen. Dat beperkte vermogen volstond evenwel om de kleine tweezitter een top te bezorgen van 160 km/u.

De sleutelwoorden? Een erg laag gewicht en een dynamisch koetswerk. Shozo Sato, een designer van Datsun, ontwierp samen met Toyota-ingenieur Tatsuo Hasegawa de lichte machine. Daarbij werd de know-how van Hasegawa – die tijdens Wereld Oorlog II gevechtsvliegtuigen creëerde – volop benut. Zo werd er voor het eerst bij de ontwikkeling van een wagen gebruik gemaakt van een windtunnel om de luchtweerstand zo laag mogelijk te houden. Opgetrokken uit een combinatie van staal en aluminium bleef het gewicht beperkt tot 580 kg.

En nog een aardigheidje: de Sports 800 was een van de eerste productiewagens met een targa-dak. Het aluminium dakpaneel was afneembaar, waarna de bestuurder met de haren in de wind zat. De overkapping kon vervolgens in de koffer worden opgeborgen. De productie van Toyota’s eerste sportwagen kwam aan z’n eind in 1969. Op het moment dat het laatste exemplaar van de bond rolde, waren er ongeveer 3.130 stuks in elkaar geschroefd.

In 1966 bracht Toyota vier race-exemplaren van de Sport 800 aan de start van de Suzuka 500 km. De kleine en lichte machines behaalden plaatsen 1 en 2 van het podium. Daarbij versloegen ze veel krachtigere tegenstanders twee liter grote krachtbronnen. Met dank aan het pluimgewicht en de uitgekiende aerodynamica, natuurlijk.

Tijdens de 84 af te leggen rondes verstookte de Sport 800 gemiddeld 9,4 liter peut per 100 kilometer. Daardoor was dit de enige wagen die tijdens de race niet hoefde te tanken. Ook na controle door de organisatie bleek dat er niet gefoefeld was en dat tankinhoud conform de regelgeving was. Meer nog, de tank was zelfs nog voor ongeveer één derde gevuld.

De wagen die in 1966 de tweede plaats behaalde met chassisnummer 10007 werd recent opnieuw ontdekt. Toyota Gazoo Racing restoreerde de kleine tweezitter. Daarbij werd de hulp ingeroepen van owners clubs, want de voor de race geprepareerde exemplaren weken af van de productiewagens.  Waar mogelijk werden ‘nieuwe’ oude onderdelen gebruikt. Als die niet meer te vinden waren, werden nieuwe stukken ontwikkeld. Zo werd onder meer de racevering volledig opnieuw samengesteld.

Ook profiteerde men ervan om de tweecilinder boxermotor beter uit te balanceren, waardoor die meer bij de pinken is en een langere levensduur zou moeten hebben. Tenslotte ontving de carrosserie de striping zoals die tegenwoordig te zien is op de WRC Yaris en de LMP1 prototypes. Zo krijgt de Sports 800 een nieuw leven als de Sports 800 GR Concept. Ontdek de restauratie  in sneltempo hieronder.

[Beelden via Blog Toyota UK]