Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Nog maar eens een krachtige Golf? Na de Golf GTI, Golf R en Clubsport (S), lanceert Volkswagen nu de GTI TCR.

Op woensdag 9 mei is het aan de Wörthersee opnieuw tijd voor een heus GTI-treffen. Ter gelegenheid van dit Duits hot hatchback feestje, lanceert Volkswagen er de snelste GTI ooit. In afwachting van volwaardige foto’s, zijn er alvast enkele schetsen hoe die eruit komt te zien.

Golf GTI TCR

Afgeleide voor de straat

De toevoeging TCR is een verwijzing naar de wagens waarmee Volkswagen in de TCR-race serie circuits onveilig maakt. Straffer nog, volgens de Duitsers is het een afgeleide voor de straat van die circuitganger. Piekt het vermogen van de gewone GTI bij 245 paarden, dan doet de TCR daar nog een schepje bovenop. Zo levert de nog steeds twee liter grote viercilinder turbomotor 290 pk tussen 5.000 en 6.800 tpm en is het maximumkoppel van 370 Nm beschikbaar tussen 1.600 en 4.300 tpm. Die waarden laten alvast uitschijnen dat de krachtbron niet alleen soepel zal opnemen onderin, maar ook stevig zal blijven doortrekken tot aan het einde van het toerenbereik.

Golf GTI TCRGolf GTI TCR

Mag het ook iets sneller?

Het vermogen wordt via de gekende zeventraps Direktschaltgetriebe naar de voorste rubbers geleid. Een sperdifferentieel zal daarbij helpen voorkomen dat de kracht in rook opgaat. Voor een keertje zullen de Duitsers het gentlemens agreement door de vingers zien, want indien je het juiste vakje aanvinkt wordt de elektronische begrenzer gesloopt en behaalt de GTI TCR een top van 264 km/u. En hoewel de speeltjes die door fabrikanten op het Wörthersee-treffen in de kijker gezet worden vaak het productiestadium niet halen, zou deze gekietelde GTI eind dit jaar op markt beschikbaar moeten zijn. De prijzen zijn nog niet bekend, al blijven die hopelijk onder wat je voor een Golf R of Clubsport (S) bij de dealer achter dient te laten.