Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Op zaterdag durven we al eens van de ideale rijlijn af te wijken, omdat de boog nu eenmaal niet altijd gespannen kan staan. Getuige daarvan deze luchtige leestips.

In Buiten de Rijlijn vind je uitzonderlijk geen content van het DRIVR-team, maar externe URL’s die ons tijdens de week zijn opgevallen. Omdat ze goed lezen, of er knap uitzien. Omdat we ze met jullie willen delen, maar liefst in hun originele vorm. En vooral omdat er ook eens iets anders dan pure autocontent op DRIVR mag verschijnen.

Mars – National Geographic Channel

marsNational Geographic is begonnen met het tweede seizoen van Mars, de schitterende reeks over de eerste kolonisten op, je raadt het al, de Rode Planeet. De serie volgt de avonturen van een groep wetenschappers en astronauten die een basis trachten draaiende te houden in het bijzonder onvriendelijke klimaat van de planeet. Fictie, maar met een stevige basis in de huidige technologische ontwikkelingen, getuige de interviews met oa. Neil deGrasse Tyson en Elon Musk, die met zijn SpaceX wel degelijk plannen heeft onze dichtsbijzijnde buur te verkennen. Een aanrader voor liefhebbers van science fiction met net dat tikkeltje meer!

– Koen De Beer – freelancer

The world in 2050 – BBC Documentary

the world in 2050Hoe zal de wereld eruit zien in 2050? Op die vraag proberen drie reportagemakers een antwoord te geven. De toekomst van energie, mobiliteit en stedenbouw krijgen de grootste aandacht in deze BBC-reportage. De gevolgen van global warming en de toenemende wereldbevolking komen aan bod, net als de technische uitdagingen om daar mee om te gaan. Mocht dat nog niet interessant genoeg zijn, gaat het overgrote deel over brandstoffen en mobiliteit, toevallig twee topics die DRIVR nauw aan het hart liggen.

– Freek Temse, Freelancer

When We Were Knights – Vimeo

when we were knightsVraag aan de gemiddelde sterveling als welk dier hij liefst zou incarneren, en de kans is groot dat het een soort vogel is. Vliegen blijft tot op de dag vandaag fascineren. Ook al is het concept luchtvaart intussen trivialer dan ooit. Maar (zweef)vliegen zonder enige vorm van motorische assistentie? Dat is nog een ander paar mouwen. De combinatie van de zwaartekracht met zogenaamde ‘wing suits’ laat toe dat je je toch een beetje vogelvrij kunt voelen. En dat sommige waaghalzen daar erg ver in gaan bewijst de knappe mini docu ‘When we were knights’.

– Pieter Ameye, Coördinator

Turbojets als stroomgenerator – VRT.be

Voor zij die het nieuws afgelopen week niet gevolgd hebben: Electrabel zou wel eens oude turbojet straalmotoren als stroomgenerator willen inzetten. Op het eerste zicht denk je dat het om een slechte grap of een verloren gelopen scène uit een oude James Bond film gaat, maar niets is minder waar. Electrabel heeft maar liefst 9 van die turbojets in de achterkamer liggen, afkomstig van oude passagiersvliegtuigen zoals de Boeing 707. Wie al eens een 707 heeft zien opstijgen, weet dat dergelijke beestjes wellicht niet in aanmerking gaan komen voor groene stroomcertificaten.

Bert Claes, Fotograaf