Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Normaalgezien wijken we ‘s zaterdag van de ideale rijlijn af, omdat de boog gewoon niet altijd gespannen kan staan. Behalve tijdens de Kerstvakantie, wanneer de site op een lager pitje draait en het bloed toch weer kruipt waar het niet gaan kan.

Vandaar dat deze aflevering van Buiten de Rijlijn uitzonderlijk Op de Rijlijn heet, en dus helemaal vol staat met autogerelateerde links beter dan generieke. Maar maak je niet ongerust: we gaan er heus geen gewoonte van maken. Het is gewoon om de feestdagen door te komen met een gezonde portie octaan!

Docu: Pike’s Peak ‘Race to the Clouds’ 1965 – Youtube

pikes peakIedereen kent het wel, je moet wachten, op je trein, je vliegtuig, je lief en verdoet je tijd dan maar met Youtube filmpjes. Dat die in mijn geval wel eens over auto’s gaan, zal niet verbazen. Een enkele keer zit er ook een pareltje tussen, zoals dit verslag van de Pike’s Peak Hill Climb, ook wel Race to the Clouds genoemd. Het jaar is 1965, toen stock-car nog echt iets betekende: koop een big block full size sedan, monteer er een rolkooi in, zet er andere banden op en las de deuren dicht. En dan 1400 meter stijgen over een afstand van bijna 20 km en 156 bochten. De Nordschleife, maar dan op onverhard en met steile afgronden!

– Koen De Beer, Freelancer

Stuttgart, meer dan Porsche alléén – Porsche.nl

porscheStuttgart ligt op een dikke 500 kilometer van Brussel. Met de juiste wielen en een beetje geluk sta je er op een uur of vijf, wat de hoofdstad van Baden-Württemberg erg aantrekkelijk maakt voor autoliefhebbers. Naast het ronduit magistrale Mercedes-museum is het natuurlijk ook de thuisstad van Porsche, dat er eveneens een indrukwekkende merkentempel onderhoudt. Dat er daarnaast nog veel meer te beleven valt voor Porschisten, ontdek je in deze handige toeristengids van Porsche.nl – compleet met GPS-coördinaten om de historische plekjes zeker niet over het hoofd te zien.

– Ken Divjak – Redacteur

Christian Philippsen shares two days of the life of motoring journalist Paul Frère testing the Nissan 350Z – CP

paul frèreBij afwezigheid van collega Bert Claes vroegen we ditmaal aan Stijn Braes, onze vaste medewerker, om een blokje voor Op de Rijlijn van deze week te suggereren. Met een aangeboren fascinatie voor autojournalistiek kon hij haast niet anders dan een stuk over Paul Frère zou suggereren, geschreven door Christian Philippsen. CP was zijn schijverscarrière immers op de passagiersstoel van Frère gestart, en zou hem 40 jaar later nog eens ontmoeten op de lanceringen van de Nissan 350Z. Of Frère het op 86-jarige leeftijd nog altijd in zich had om een sportauto ten gronde te testen? Je leest het hier!

– i.o. Stijn Braes, medewerker

Automotive Engineering – Free Engineering Courses

engineeringWie van een deugddoend kerstverlof kan genieten, heeft misschien ook wat tijd om zijn of haar technische autokennis bij te schaven. Op het kanaal Free Engineering Courses staan maar liefst 30 autogerelateerde afleveringen die de kijker informeren over motoren, ophanging, chassis, versnellingsbakken, elektronica, enz. Een totaal van 15 uur kijkplezier. Aan de lage resolutie en het beeldmateriaal valt wel op dat de afleveringen uit de oude doos komen. Elektrische auto’s en plug-in hybrides komen er bijvoorbeeld niet in voor.

– Freek Temse, Freelancer

Mullets & More: Kickin’ It At Radwood LA – Speedhunters

radwoodHet is een publiek geheim dat de autocultuur in Californië om van te smullen is. Niet alleen klassiekers zijn er bijzonder populair, maar ook moderne sportwagens en supercars. Ergens tussenin zitten de auto’s uit de jaren ’80 en ’90, en laat net die de focus zijn voor wat intussen het fenomeen Radwood is. Wat begon als een kleine bijeenkomst van het beste uit voorgenoemde decennia, inclusief periode correcte memorabilia, is in de VS intussen verworven tot een nationaal fenomeen. Binnenkort ook bij ons?

– Pieter Ameye, Coördinator