Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Op zaterdag durven we al eens van de ideale rijlijn af te wijken, omdat de boog niet altijd gespannen kan staan. Getuige daarvan deze luchtige lees-, luister- en kijktips.

In Buiten de Rijlijn vind je uitzonderlijk geen content van het DRIVR-team, maar externe URL’s die ons tijdens de week zijn opgevallen. Omdat ze goed lezen, of er knap uitzien. Omdat we ze met jullie willen delen, maar liefst in hun originele vorm. En vooral omdat er ook eens iets anders dan pure autocontent op DRIVR mag verschijnen.

The world in 2050 – BBC Documentary

Hoe zal de wereld eruit zien in 2050? Op die vraag proberen drie reportagemakers een antwoord te geven. De toekomst van energie, mobiliteit en stedenbouw krijgen de grootste aandacht in deze BBC-reportage. De gevolgen van global warming en de toenemende wereldbevolking komen aan bod, net als de technische uitdagingen om daar mee om te gaan. Mocht dat nog niet interessant genoeg zijn, gaat het overgrote deel over brandstoffen en mobiliteit, toevallig twee topics die DRIVR nauw aan het hart liggen.

– Freek Temse, Freelancer

When We Were Knights – Vimeo

when we were knightsVraag aan de gemiddelde sterveling als welk dier hij wil incarneren en de kans is groot dat het een soort vogel is. Vliegen blijft immers tot de verbeelding spreken, ook al is het concept luchtvaart intussen trivialer dan ooit. Maar (zweef)vliegen zonder enige vorm van motorische assistentie? Dat is nog een ander paar mouwen. De combinatie van de zwaartekracht met zogenaamde ‘wing suits’ laat toe dat je je toch een beetje vogelvrij kunt voelen. En dat sommige waaghalzen daar erg ver in gaan, bewijst de knappe mini docu ‘When we were knights’.

– Koen De Beer, Freelancer

The 25 Songs That Matter Right Now – NY Times Interactive

songsthatmatterDe titel van deze interactieve pagina op The New York Times is ietwat misleidend, maar daarom niet minder correct. Want beter dan naar de 25 meest populaire hits van het moment te kijken, focust ze op 25 nummers in de muziekgeschiedenis die ook vandaag nog relevant zijn. Dat ze, naast vergezeld te zijn van de nodige duiding, ook nog eens visueel fraai verpakt zitten, is de spreekwoordelijke kers op de taart.

– Pieter Ameye, Coördinator

Man for the Record – Youtube

In oktober vorig jaar verliet Lockheed Skunkworks testpiloot Darryl Greenamyer ons, een aviator in hart en nieren met een eindeloze drang naar snelheid. Nadat hij de Reno National Championship Air Races 6 keer na mekaar had gewonnen in een aangepaste Grumman Bearcat, besloot hij eind jaren ’60 het wereldrecord voor propellervliegtuigen te viseren. Het leger en de constructeurs hadden hier geen baat bij, want propellers waren reeds achterhaald. Greenamyer was dus op zichzelf en zijn maten bij Lockeed aangewezen, om de Bearcat naar meer dan 750 km/u te brengen.

– Bert Claes – fotograaf

Apollo 13 – Brady Heywood Podcast

Apollo 13 was de vijfde bemande NASA-missie naar de maan, bedoeld om de derde maanlanding in 1970 uit te voeren. Alleen liep dat net even anders, zoals de gelijknamige film met Tom Hanks al in grote lijnen illustreerde. Het boek van Jeffrey Kluger en commandant Jim Lovell’s gaat dan weer enorm in detail, waardoor het niet voor iedereen even leesbaar is. Vandaar dat Brady Heywood, de podcaster die voor de kost engineering disasters onder de loep neemt, er een reeks audiobooks over gemaakt heeft. Eentje die je van intro tot deel V aan het stuur van je auto kluistert. Ik heb er afgelopen week zelfs bijna een vergadering door gemist…

– Ken Divjak, redacteur