Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Vorige week lieten we jullie al kennismaken met een, althans in Europa, minder gekende tak van de motorsport maar het kan altijd nog gekker! Een overzicht van de tien origineelste, vreemdste en meest spectaculaire gemotoriseerde wedstrijden op onze planeet.

Achteruitrij- en caravanraces

caravanraces

We beginnen deze lijst bij onze Noorderburen die in de jaren ’80 op het geweldige idee kwamen met Dafjes te gaan racen. Niet zo bijzonder zou je denken, ware het niet dat dankzij de Variomatic overbrenging de wagentjes even snel achteruit als vooruit reden, sneller zelfs dan een Ferrari! De caravanraces, die zowel vooruit als achteruit verreden werden, maakten de chaos compleet. Komiek André Van Duin voorzag deze automobiele slachtpartij van commentaar. Oh nostalgie!

Formula Offroad

Formula Offroad

Om als reddingsdienst in het woeste landschap van Ijsland toch tot bij de slachtoffers te komen, zijn vierwielaandrijving en gigantische banden onontbeerlijk. Wat begon als een wedstrijdje tussen hulpdiensten, groeide uit tot een waanzinnig spektakel. Pickups voorzien van een monsterlijke V8 en schoepenbanden die quasi loodrechte bergwanden proberen op te rijden, zelfs Amerikanen kijken ervan op. Hoewel…

Swamp Buggy Racing

Swamp Buggy Racing

De Everglades in het zuiden van Florida zijn één van de grootste moerasgebieden ter wereld. Om in die waterrijke gebieden te kunnen jagen, monteerden bewoners vliegtuig- of tractorbanden op hun terreinwagens. We vallen in herhaling, maar ook hier duurde het niet lang of er werden wedstrijden georganiseerd, waarbij het vooral de bedoeling is zo ver mogelijk door de modder te ploeteren. Winnaars krijgen tegenwoordig een geldprijs in plaats van een shotgun.

Pig-N-Ford races

Pig-N-Ford races

Van het zuidoosten gaan we naar het noordwesten van de VS, meer bepaald het plaatsje Tillamook in de staat Oregon. De jaarlijkse county fair (jaarmarkt), is al sinds 1925 het toneel van een heel aparte race: de Pig-N-Ford. Als het startschot wordt gegeven, rennen de piloten naar de overkant, nemen een biggetje uit de omheining en zetten dit op de racewagen, een compleet gestripte Ford T. De auto moet manueel worden aangezwengeld om vervolgens 1 rondje te rijden, motor stil te leggen en een ander big te nemen. Winnaar is diegene die als eerste met 3 verschillende biggen over de start is gereden. Een Le Mans start met een roze twist.

Figure 8 Chain Racing

Figure 8 Chain Racing

We blijven nog even op Amerikaanse bodem, dit keer voor de meest extreme variant van het toch al niet zo alledaagse figure eight racen. Die acht slaat op de vorm van het circuit, er zit dus een kruising in het midden! Een team bestaat uit twee piloten met auto’s die aan mekaar zijn vastgemaakt. De wagen vooraan heeft een werkende motor maar geen remmen, achteraan is het net omgekeerd.

24 hours of LeMons

24 hours of LeMons

Jammer genoeg (nog?) niet overgewaaid naar onze contreien, deze duurwedstrijd voor lemons, slang voor auto’s met gebreken. Met een budget van slechts 500$ (450€), zowel voor de auto als eventuele ‘upgrades’ een 24-uurs race uitrijden is op zijn zachts gezegd een uitdaging. De regels zijn uiteraard ook aan de aparte kant. Geef je meer uit dan 500$ kan de jury negatieve laps toekennen (-1 lap per 10$), het publiek kan tijdens iedere wedstrijd 1 voertuig kiezen dat onmiddellijk vernietigd moet worden en de blauwe vlag, die aangeeft dat er een snellere piloot achter je zit, is slechts een indicatie: je kan opzij gaan of je kan zeggen ‘who the hell cares?’. Net als in Le Mans, zijn er bij de LeMons verschillende klassen: A (the good), B (the bad) en C (the ugly) en ook prijzen voor de fraaiste auto’s of grootste pechvogels.

Superkarts

Superkarts

Iedereen heeft wel al eens de Schumacher/Hamilton/Raikkonen in zich losgelaten op een kartcircuit. Met een topsnelheid van zo’n 65km/u op enkele centimeters van de grond in een loods rondbollen geeft je het gevoel veel sneller te gaan. Toch nood aan meer sensatie? Dan zijn er de Superkarts, gestroomlijnde 250cc karts met een sequentiële zesbak. Sprinten tot 100km/u doen ze in 3 seconden en pas rond de 250km/u geven ze er de brui aan! De races worden op gewone circuits gereden waar ze regelmatig records verpulveren van auto’s die veel krachtiger en duurder zijn! Het dorpje Peel op Isle of Man had zelfs een stratencircuit.

School bus racing

School bus racing

Jay Leno weet het al een tijdje: een bus hoeft niet saai te zijn. Tweedehands schoolbussen zijn goedkoop en stevig genoeg om zonder grote aanpassingen het circuit op te gaan. De snelheden liggen natuurlijk eerder aan de lage kant, maar dat wordt ruimschoots gecompenseerd door het geworstel om met 2 of 3 bussen tegelijk door de bocht te raken.

Lawn Mower racing

Lawn Mower racing

Bedacht in een Engelse pub in 1973, om een antwoord te bieden op de hoge kostprijs van de autosport in die tijd en intussen uitgegroeid tot een waar nationaal kampioenschap. Er is zelfs een British Lawn Mower Racing Association. De sport stak niet veel later de oceaan over en het hoeft niet te verbazen dat de eerste zitmaaier met V8 niet veel later opdook bij een dragrace!

Airport vehicle race – Top Gear

Airport vehicle race

Een echte raceklasse is er jammer genoeg niet uit ontstaan, maar het idee om een race te organiseren met het rollend materieel op een luchthaven blijft geweldig. Stuur Clarkson, Hammond en May samen een circuit op en binnen een halve ronde duwen ze elkaar van de weg. Geef ze de sleutels van de voertuigen die een luchthaven draaiende houden en je krijgt utter chaos!

Nog suggesties? We horen het graag in de comments!