Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Er zijn weinig verenigingen die het niet doen: een jaarlijkse tombola organiseren om geld in het laatje te brengen. Koop een lotje voor enkele euro’s en maak kans op prijzen van tientallen of zelfs honderden euro’s! Het fenomeen bestaat niet enkel in Vlaanderen, ook in de VS is het een goede manier om geld in te zamelen en volk te lokken.

Het nieuw opgerichte Corvette Heroes ziet het echter iets groter dan de meeste plaatselijke caféploegen: met een lotje win je geen braadkippen of worstpaketten maar maak je kans op één van de 36, jawel zesendertig, Corvettes!

corvette corvette

corvette corvette

Laten we bij het begin beginnen. Om een breder en jonger publiek aan te spreken lanceerde VH1, zusterzender van MTV, in 1989 de Corvette Give-away Sweepstakes. Ieder lot gaf kans op de hoofdprijs: één Corvette uit elk bouwjaar, startend met 1953, 36 stuks in totaal! Deelnemen kon per telefoon en kostte 2$. VH1 ontving meer dan 4 miljoen telefoontjes wat de geschatte waarde van de verzameling, omgerekend ongeveer één miljoen dollar, ruimschoots compenseerde. Winnaar was Dennis Amodeo van Long Island, New York, maar hij besloot de auto’s onmiddellijk door te verkopen aan kunstenaar Peter Max, die een kunstproject voor ogen had. Max betaalde ongeveer 600.000$ en bracht de collectie onder in een parkeergarage in New York City.

corvette corvette

corvette corvette

Zoals zulke dingen wel meer gaan, werd het project nooit afgewerkt en de wagens bleven meer dan 20 jaar in de garage staan. Max werkte aan verschillende andere projecten en ook een onderzoek door de IRS, de Amerikaanse belastingdienst, zorgden ervoor dat er geen tijd overbleef voor de ‘Vettes. De collectie bleef stof verzamelen en werd uit het collectieve geheugen gewist. Tot in 2005 een journalist van New York Magazine de garage ontdekte en er een column over schreef. Internetforum Digital Corvettes postte de foto’s op hun site en het internet werd gek!

corvette corvette

corvette corvette

Leden van het forum gingen de auto’s bekijken en vroegen eigenaar Peter Max en Jim Cahill, die de collectie had verzameld voor VH1, om meer details. Het bleef echter stil. De bewoners van het pand waren niet zo gelukkig met de verwaarloosde collectie, zij wilden de 36 vehikels zo snel mogelijk weg om de schaarse ruimte beter te kunnen benutten.

corvette corvette

corvette corvette

Enige tijd later bleken de voertuigen inderdaad verdwenen. Dankzij een artikel in de New York Times, bleef de aandacht van het publiek gevestigd op de verzameling en werd met man en macht gezocht naar de verdwenen Corvettes. De Times kwam er achter dat de wagens bewaard werden op een nieuwe, geheime locatie en dat Peter Max niet van plan was de collectie van de hand te doen maar integendeel uit te breiden naar 50 stuks.

corvette corvette

corvette corvette

Opnieuw verdwenen de auto’s uit het collectieve geheugen en werd de laag stof op de sportwagens jaar na jaar dikker. In 2014 werd Corvette verzamelaar Chris Mazzilli op een oldtimerbeurs aangesproken door een man die hem allerlei vragen stelde over de waarde en restauratiekosten van een reeks Corvettes. Mazzelli kwam tot het besef dat het de Peter Max verzameling betrof, wat de man, Peter Heller, bevestigde. Heller werd benaderd door Max om een nieuw onderkomen te zoeken voor zijn collectie maar het gesprek kreeg een andere wending en algauw werd er gesproken over een overname van de Corvettes. Chris Mazzelli trok een zaterdag uit om een grondige inspectie te doen en gaf Heller een schatting van de waarde. Niet veel later veranderden de auto’s van eigenaar. Hoeveel Mazzelli exact betaalde wilde hij niet meedelen, enkel dat het rond die geschatte waarde lag.

corvette corvette

corvette corvette

14 van de Corvettes zijn cabrio’s en 25 van de 36 hebben een automaat. Enkele exemplaren zijn niet meer te restaureren en geen enkel voertuig is zeldzaam of heeft zeldzame opties zoals een big-block. Wel zitten er enkele numbers-matching  modellen tussen die zonder veel moeite rijklaar kunnen gemaakt worden. Intussen is begonnen met de restauratie van een aantal auto’s. Een lot kost 3$ en is verkrijgbaar bij Corvette Heroes. Helaas staat deze wedstrijd enkel open voor inwoners van de VS, trust me, I checked!