Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Bullitt, de Amerikaanse cultfilm uit 1968, heeft naast Steve McQueen nog een andere protagonist in de hoofdrol. Eentje die luistert naar de naam Ford Mustang Fastback. En laat nu precies die bewuste Ford in de verkoop gaan.

Voor wie de bewuste achtervolgingsscène niet kent: McQueen, detective Frank Bullitt in de film, zet met zijn Mustang Fastback de achtervolging in op twee verdachten die met een zwarte Dodge Charger door de straten van San Francisco proberen weg te komen.

Er werd gebruik gemaakt van verschillende camerastandpunten om de actie zo getrouw en spectaculair mogelijk vast te leggen, waarbij McQueen zelf de Bullitt Mustang bestuurde. Ondanks zijn leeftijd en enkele schoonheidsfoutjes zoals een groene Kever die meermaals gepasseerd wordt of banden die roken terwijl ze nog niet ‘spinnen’, blijft het een spannende en entertainende achtervolging.

1968_ford_mustang_bullitt_03

Ster van deze film, naast McQueen zelf natuurlijk, was een 1968 Ford Mustang GT390 in Dark Highland Green. Voor de opnames werden twee auto’s gebruikt, een stuntauto met extra verstevigingen en de hero-car waar Steve McQueen achter het stuur zat. De eerste werd na de opnames verkocht aan een sloopbedrijf maar dook in 2017 op bij een Mexicaanse autokerkhof.

Daily driver

Een jaar later kwam ook de tweede boven water. Die werd in ’68 verkocht aan een medewerker van de studio. Vervolgens werd een politierechercheur de nieuwe eigenaar om in 1974 bij Robert Kiernan terecht te komen, die de auto als dagelijks voertuig kocht voor zijn vrouw. Nadat in ’80 de koppeling het begaf, verdween de auto in een garage, wachtend op een restauratie die nooit zou gebeuren.

1968_ford_mustang_bullitt_01

1968_ford_mustang_bullitt_021968_ford_mustang_bullitt_04

De familie Kiernan kende de geschiedenis van deze auto, want Steve McQueen nam verschillende keren contact op om de Mustang terug over te kopen, wat telkens geweigerd werd. Meteen ook de reden waarom de Bullitt Mustang al die jaren onder de radar gebleven is: Robert Kiernan hield niet van de publiciteit.

Duurste Mustang ooit?

Begin vorig jaar werd de 2019 Bullitt-editie van de Mustang voorgesteld, en het was Sean Kiernan die de originele auto het podium mocht oprijden. Hoewel Kiernan op dat moment niet van plan leek de Mustang van de hand te doen, is hij nu toch van gedachten veranderd. De 390GT zal begin volgend jaar aangeboden worden door Mecum in Kissimmee, Florida. Verwacht wordt dat het de duurste Mustang ooit zal worden en tot 4 miljoen euro kan opleveren. Sprak er iemand over het perfecte nieuwjaarscadeau?