Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

In het weekend durven we al eens van de ideale rijlijn af te wijken, gewoon omdat de boog niet altijd gespannen kan staan. Geniet daarom van deze luchtige lees-, luister- en kijktips die we ook in 2020 wekelijks zullen serveren.

In Buiten de Rijlijn vind je uitzonderlijk geen content van het DRIVR-team, maar externe URL’s die ons tijdens de week zijn opgevallen. Omdat ze goed lezen, of er knap uitzien. Omdat we ze met jullie willen delen, maar liefst in hun originele vorm. En vooral omdat er ook eens iets anders dan pure autocontent op DRIVR mag verschijnen.

Top Shots From the 2019 International Landscape Photographer of the Year – BBC.com

photographerLage temperaturen, regen, wind en hier en daar zelfs sneeuw. Echt vrolijk word je niet van onze huidige Belgische klimatologische omstandigheden. Dan maar virtueel wegdromen. Bijvoorbeeld met een selectie beelden uit de categorie landschapsfotografie van de Photographer of The Year awards van afgelopen jaar. Met zo’n 3.400 inzendingen van meer dan 800 fotografen, zowel professionelen als amateurs, bleek het opnieuw een van de meest populaire categorieën. De Rus Oleg Ershov zou uiteindelijk aan het langste eind trekken. Maar ook de rest van inzendingen doet wegdromen en verrast met onverwachte vergezichten op vaak nog minder verwachte locaties. De moeite!

Pieter Ameye – coördinator

Wat het racepak van Rossi zo bijzonder maakt – GPupdate.net

Op 8 maart gaat het nieuwe moto GP seizoen van start. Dit betekent dat de teams nu volop bezig zijn om hun nieuwe motoren voor te stellen, daarbij horen ook de helmen en racepaks. Deze worden uiteraard per coureur op maat gemaakt. Ze worden elk seizoen nog aangepast aan de lichaamsvorm en voorkeuren van de rijder. De racepaks dienen bestand zijn tegen een onaangename ontmoeting met het asfalt en tegen alle weersomstandigheden, waardoor er heel wat komt kijken bij de ontwikkeling van de raceoutfit.

– Helen Goossens, Freelancer

MarbleLympics 2019 – Youtube

Gouden medailles heb ik er helaas nooit mee gewonnen, maar mijn knikkerzakje, zo’n oud washandje met touwtje, werd week na week zwaarder van de op anderen veroverde knikkers. Knikkerwedstrijden gingen er dan ook heftig aan toe op de speelplaats van de lagere school. Jelle Bakker van Youtube-kanaal Jelle’s Marble Runs zag het echter groter, véél groter. In de MarbleLympics nemen 16 teams, met namen als Crazy Cat’s Eyes, Balls of Chaos en Jungle Jumpers het tegen elkaar op in een reeks uiteenlopende proeven, voorzien van professionele commentaar. Het is voorlopig onbekend of de atleten onderworpen werden aan een dopingtest.

– Koen De Beer, Freelancer

Concorde: A Supersonic Story – BBC

Deze BBC-documentaire vertelt het verhaal van het bekendste supersonische passagiersvliegtuig ter wereld. Het prachtig staaltje engineering wordt uit de doeken gedaan door de ontwerpers zelf. Verder is er aandacht voor het politieke steekspel tussen de financierders van het project, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. De programmamakers konden natuurlijk niet om de crash van vlucht AF 4590 en de uiteindelijke teloorgang van de Concorde enkele jaren later.

– Freek Temse, Freelancer

The Spitfires that nearly broke the sound barrier – BBC.com

In 1947 brak Brigadier Generaal Chuck Yeager als eerste door de geluidsmuur in horizontale vlucht. Hij deed dat in de experimentele Bell X-1, een raket-aangedreven toestel dat speciaal voor deze taak was gebouwd. In de jaren daarvoor hadden enkele Britse Spitfire-piloten al geprobeerd de geluidsmuur te doorbreken in een duikvlucht, maar de toestellen bleken niet bestand te zijn tegen dergelijke snelheden. In april 1944 bereikten die duikvluchten een nieuwe dieptepunt, toen de propeller van Anthony Martindale’s Spit’ bij 1000 km/u afbrak. Als bij wonder sloeg de piloot er in het toestel terug naar de begane grond te brengen, maar het was meer dan ooit duidelijk dat propellervliegtuigen niet het antwoord waren op de geluidsmuurqueeste.

– Bert Claes, Fotograaf