Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

De Mercedes en Unimog-musea vervoegen de lijst met octaantempels die virtueel te bezoeken vallen. Onderaan dit bericht vind je overigens onze favoriete automusea op het WWW!

Het merk met de ster kent een lange geschiedenis, die letterlijk start met de allereerste auto. Deze tijdlijn, die intussen meer dan 130 jaar teruggaat, is de leidraad doorheen het Mercedes-Benz Museum in Stuttgart. Doorheen negen niveaus met een totale oppervlakte van 16.500 m² wordt het verhaal van Mercedes uit de doeken gedaan. Onderweg staan 160 voertuigen en 1500 stukken tentoongesteld in een parel van moderne architectuur. Het museum is momenteel jammer genoeg gesloten, want ook in Duitsland geldt er momenteel een ophokplicht omwille van de corona-crisis. Maar laat dat de (online) pret niet drukken.

We maken jullie natuurlijk niet voor niets warm voor een museum dat niet te bezichtigen is. Mercedes biedt ondertussen immers een uitgebreide virtuele tour aan voor alle geïnteresseerden. Welkom dus in het Mercedes-Benz Museum, waar je – in tegenstelling tot het echte museum – wel je eigen drank en eten mag nuttigen. Of zoals een groot filosoof het ooit zei: elk nadeel heb zijn voordeel!

360°-zicht

De rondleiding start in het hart van het museum, waar ons in 7 Mythos-ruimtes een blik gegund wordt op hoe Mercedes uitgroeide van een droom van enkele vastberaden uitvinders tot één van de bekendste (auto)merken wereldwijd. Het 360°-zicht geeft een indruk van de ruimte, waarna kan doorgeklikt worden op de meest markante stukken. Een motorboot met 1-cylinder Daimler motor, eigendom van rijkskanselier Otto von Bismarck bijvoorbeeld. Of de Mercedes 300 Messwagen (meetwagen) uit een tijd voor draadloze verbindingen, die de data van testwagens registreerde, met een lange kabel tussen beide voertuigen! Eindigen doen ze met de meest spectaculaire legende, de befaamde Silberpfeile racewagens, in een nagebouwde kombaan opgesteld.

Blaues Wunder

Vervolgens leidt de rondleiding naar het buitenste gedeelte van het gebouw, waar in vier galerijen telkens een een collectie voertuigen met een ander thema te zien is, bepalend voor de geschiedenis van het merk. Van reizen gaat het over transport- en hulpvoertuigen tot auto’s van sterren en staatshoofden. De Pope-mobiel krijgt hier een plaatsje, maar ook de snelste autotransporteur ooit gebouwd, Blaues Wunder genaamd, met een top van 170km/u. Ieder voertuig is voorzien van de nodige uitleg en een technische beschrijving.

Tijdens de rondleiding kan je ook rekenen op enkele gidsen die hun kijk op het museum geven. Jutta Benz, achter-kleindochter van Carl Benz focust voornamelijk op het ontstaan en de ontwikkelingen in de beginjaren van het merk, Bernd Mayländer heeft het dan weer over motorsport vroeger en nu. Hij is dan ook al 20 jaar de bestuurder van de officiële F1-pacecar én Classic Brand Manager.

Unimog Museum

Genoeg materiaal dus om toch weer een stuk van de dag door te komen en je te vergapen aan wat Mercedes-Benz de wereld al geschonken heeft. Het zustermuseum over Unimog in Gaggenau maakte ook een geweldige rondvlucht doorheen de collectie utilitaire voertuigen. Wij hopen ooit binnen te geraken in de Holy Halls, waar meer dan 800 auto’s worden bewaard!

Niet alleen Mercedes stelt zijn museum online open voor bezoekers, hieronder een collectie van de boeiendste collecties die op het net te vinden zijn, in willekeurige volgorde.

  • Honda Collection Hall: virtueel doorheen de geschiedenis van het Japanse merk lopen, met twee- en vierwielers en een grote brok motorsport.
  • Louwman Museum: videotours van enkele van de meest opvallende auto’s en foto’s met beschrijving van alle 250 voertuigen uit één van de grootste privéverzamelingen ter wereld.
  • The Petersen Automotive Museum: naast een aantal blogposts en educatieve video’s kan je nu ook inschrijven voor een virtuele livestream van The Vault.

Raadpleeg verder ook Google Maps voor 360° rondleidingen in onder andere National Corvette Museum, Porsche Museum, Museo Ferrari en Lamborghini en Skoda Auto Museum. Vreemdste in dit lijstje is ongetwijfeld het Lane Motor Museum, dat niet alleen de grootste verzameling Europese auto’s in de VS huisvest, maar tevens een collectie driewielers, one-offs, amfibievoertuigen en meer vreemds (Dymaxion iemand?) huisvest. Zeker een virtueel bezoekje waard!

MEER LEZEN

Onbekend vlaggenschip: Mercedes 800 SEL

Mercedes-AMG lanceert twee nieuwe performance-SUV’s

Pure klasse: 1968 Mercedes-Benz 280SE 3.5 V8