Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

In het weekend durven we al eens van de ideale rijlijn af te wijken, gewoon omdat de boog niet altijd gespannen kan staan. Geniet daarom van deze luchtige lees-, luister- en kijktips die we ook in 2020 wekelijks zullen serveren.

In Buiten de Rijlijn vind je uitzonderlijk geen content van het DRIVR-team, maar externe URL’s die ons tijdens de week zijn opgevallen. Omdat ze goed lezen, of er knap uitzien. Omdat we ze met jullie willen delen, maar liefst in hun originele vorm. En vooral omdat er ook eens iets anders dan pure autocontent op DRIVR mag verschijnen.

Suburban steps to rockland: the story of the Ealing club – VRT Nu

In 1959 opende in West-Londen de Ealing Jazz Club, een ietwat sjofele kelder die bekend raakte als de eerste Rhythm & Blues-tent in Engeland. Alexis Korner en Cyril Davies gebruikten invloeden uit de, voornamelijk zwarte, Amerikaanse blues om er een eigen sound mee te creëren. Het werd de kweekvijver voor groepen als The Rolling Stones, The Animals en The Who, die er als piepjonge muzikanten hun eerste successen boekten.

– Koen De Beer, Freelancer

The fonts of time – RevolutionWatch.com

The-Fonts-of-TimeWie een klassiek horloge draagt kijkt gemiddeld 65 keer per dag naar het kleinood, maar lang niet altijd let je daarbij op het gebruikte lettertype. Nochtans maakt of kraakt dat net de wijzerplaat. Kijk maar naar de Cartier Tank bijvoorbeeld, die met zijn typische Romeinse aanduidingen een echte klassieker is geworden. Andere types houden het dan weer bewust bij algemenere aanduidingen of maken zoals de Rolex Explorer gebruik van een mengeling, met het doel de leesbaarheid te optimaliseren. Het artikel ‘The fonts of time’ gaan in op de materie en trekt interessante parallellen waar mogelijk.

– Pieter Ameye – Coördinator

Olympische spelen in Antwerpen van 1920 – Olympischeanekdotes.be

olympischVan Olympische Spelen is er dit jaar helaas geen sprake, maar 100 jaar geleden vonden de spelen plaats in ons eigenste Antwerpen. De eerste spelen na WOI. Normaliter zouden deze plaatsvinden in Boedapest, maar aangezien zij zich in het verkeerde (lees Duitse) kamp bevonden tijdens de ‘Groote oorlog’, kreeg het geteisterde België de spelen in de schoot geworpen. Ook al werd het een topeditie voor Belgische atleten, met een regen aan medailles, het was tevens een financiële vloek. Voor WOI was België de op vijf na grootste economie ter wereld, met dank aan de vroeg ingezette industriële revolutie en Congo uiteraard. Na WOI bleef alleen puin over. Het organiserende comité van de Antwerpse Spelen ging dan ook nog tijdens het event failliet. Niettemin is het fijn terugblikken op dit stukje Belgische geschiedenis vol leuke anekdotes.

– Stijn Braes – Freelancer

Kid’s Garage Colouring Book – RM Sotheby’s

De laatste update van de Nationale Veiligheidsraad kwam gisteren niet alleen rijkelijk laat, het moet ook zowat de warrigste PowerPoint-presentatie zijn die we ooit voorgeschoteld kregen. Welke bedrijfstakken weer aan de slag mogen, laat staan welke essentiële verplaatsingen daarbij horen, is nog lang niet duidelijk. Het enige waar de meeste ouders zeker van zijn, is dat ze nog een paar met hun kroost opgescheept gaan zitten. Gelukkig schiet het veilinghuis RM Sotheby’s ter hulp met een hele bundel bezigheidstherapie, ideaal voor kleuters met een octaangekke papa (of mama).

– Ken Divjak, Oprichter

This Mine Fire Has Been Burning For Over 50 Years – history.com

In mei 1962 besloot het stadsbestuur van Centralia (Pennsylvania) -in de voorbereidingen voor Memorial Day- de lokale stortplaats op te ruimen. De stortplaats was gelegen in een voormalige winningsput van één van de talrijke steenkoolmijnen die Centralia op dat moment rijk was. Als snelste oplossing werd gekozen het afval in brand te steken, maar dat idee draaide al snel uit op een ware nachtmerrie. De brand had het onderliggend netwerk van steenkoolmijnen aangestoken, waardoor de grond begon te koken en de stad moest ontruimd worden.

– Bert Claes, Fotograaf

MEER LEZEN

BDR Week 16: Een elektrisch vliegtuig met 14 propellers, Coppi’s witte dame & architecturale parels

BDR Week 14: Discobar Galaxy, een superjacht en de Cocaïne Cowboys

BDR Week 13: De nijlpaarden van Pablo Escobar, een podcast over succesvol ondernemen en horrorverhalen van twee gezinnen