Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

In het weekend durven we al eens van de ideale rijlijn af te wijken, gewoon omdat de boog niet altijd gespannen kan staan. Geniet daarom van deze luchtige lees-, luister- en kijktips die we ook in 2020 wekelijks zullen serveren.

In Buiten de Rijlijn vind je uitzonderlijk geen content van het DRIVR-team, maar externe URL’s die ons tijdens de week zijn opgevallen. Omdat ze goed lezen, of er knap uitzien. Omdat we ze met jullie willen delen, maar liefst in hun originele vorm. En vooral omdat er ook eens iets anders dan pure autocontent op DRIVR mag verschijnen.

Simon de Burton, Arguing for Patina – A Collected Man

Niet zo lang geleden moest alles wat oud was, zowel in de auto- als in de horlogewereld – gerestaureerd worden tot een staat die zowaar beter was dan toen het kleinood nieuw van de band liep. Welnu, die tijd is stilaan voorbij, want originaliteit is terug Koning. Getuige daarvan de veilingprijzen die voor stukken in hun oorspronkelijke staat betaald worden, ook al zijn ze soms niet meer functioneel. Simon de Burton, kenner van beide werelden, gaat dieper in op het belang van echte patina – te beginnen met de allereerste Land Rover Series I ooit geproduceerd om daarna op uurwerken over te schakelen.

– Ken Divjak, Oprichter

50 CE: A Steam Engine in Ancient Rome – foresightguide.com


Wat als Heron van Alexandrië, een Griekse wetenschapper en uitvinder uit de eerste eeuw van onze jaartelling, zijn aeolipile verder had kunnen ontwikkelen tot een praktisch toepasbare stoommachine? De triremen, roeiboten die door middel van slaven het hele Middellandse Zeegebied aandeden, waren vele malen sneller geweest met een goed werkende stoommachine. Ook over de talloze wegen die doorheen het Romeinse Rijk werden aangelegd, en waarvan velen tot op de dag van vandaag nog in gebruik zijn, hadden ze zich veel sneller kunnen verplaatsen. Hoe zou de wereld eruit gezien hebben als de auto niet in de 19de maar in de 1ste eeuw was uitgevonden? Genoeg inspiratie voor een heel nieuw genre: Romeinse steampunk!

– Koen De Beer, Freelancer

Ferrari 126C vs. Italian Air Force’ F104

Sprintwedstrijden tussen wagens en straaljagers, Top Gear heeft er ons mee doodgeslagen doorheen de jaren. Maar voordat dergelijke duels cool werden, was er al Mister Cool himself – Gilles Villeneuve – om iets dergelijks uit te voeren. Op 22 november 1981 nam Gilles het met zijn F1-bolide op tegen de Italiaanse luchtmacht. De F1-wagen in kwestie was de Ferrari 126C, met een 1,5-liter V6 turbo en een goede 580 pk. De oppositie kon gebruik maken van de F104 Starfighter jachtbommenwerper met een topsnelheid van 2.600km/u. Na een testronde liet Villeneuve de achtervleugel van zijn 126C verwijderen om een nog hogere topsnelheid te kunnen bereiken. Of het genoeg was om te zegevieren?

– Stijn Braes, Freelancer

Kurt Cobains MTV Unplugged guitar up for $1m auction – Theguardian.com

De Martin D-18E gitaar die gebruikt werd voor Nirvana’s bekendste optreden gaat onder de hamer. Het MTV Unplugged optreden vond vijf maanden voor Kurt Cobain zijn dood plaats. Dit maakt de gitaar een iconisch instrument. De veiling vindt plaats op 19 en 20 juni in Beverly Hills. Er wordt verwacht dat deze gitaar 1 miljoen dollar gaat opbrengen, daar krijgt de gelukkige koper ook de originele koffer bij met harde schaal.

– Helen Goossens, Freelancer

For Sale: An Abandoned Cold War Missile Launch Site by the Side of the Road – Atlasobscura

for_saleKopen over het internet is in ijltempo gemeengoed geworden. Waar we ons 10 of 15 jaar geleden nog nauwelijks konden voorstellen honderden en soms duizenden euro’s over te maken in enkele muisklikken, is het intussen dagelijkse kost geworden. Maar wanneer een voormalige raketlanceringsbasis de revue passeert, moeten ook wij twee keer kijken. Specifiek gaat het om de Swedesboro PH-58 in New Jersey met heel wat vergane glorie, vervallen gebouwen en andere relikwieen. Maar ook 13,3 ha grondgebied waarop je je fantasie kunt los laten gaan. Geïnteresseerden kunnen zich nog melden tot en met juni.

– Pieter Ameye, Coördinator

MEER LEZEN

BDR Week 20: Belgische Muziekpodcasts, eRacing Avant-la-Lettre en het Fort van Eben-Emael

BDR Week 19: 30 Jaar Miami Vice, Publieke Kunst in Antwerpen en V-Dag volgens Goodwood

BDR Week 18: Golden Age Comics, 31 jaar na Tsjernobyl en een Liveconcert