Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Dat ze in het zuiderse Maranello al eens een zonnesteek oplopen, wisten we al langer. Getuige daarvan de Ferrari de 488 GT Modificata: een volbloed circuitwagen, gebaseerd op de 488 GTE en GT3, maar lang niet voor iedereen beschikbaar.

De Modificata bouwt verder op de basis van de GTE en GT3, maar moet zich niet aan de spelregels van de FIA houden. Het resultaat is een meer verfijnde en tegelijk performantere wagen. Midscheeps vinden we een twin-turbo 3.9l V8, overgenomen uit de bestaande racewagens maar aangepast om bijna 690 pk te leveren, 90 meer dan de GTE. Via een carbon koppeling en gemodificeerde versnellingsbak wordt die kracht integraal naar de achterwielen geduwd.

Bijgeleerd op de Ring

Het exterieur van de de 488 GT Modificata is ook aangepast. Na uitgebreid testwerk op de Nürburgring hebben de ingenieurs een betere aerodynamische verhouding ontwikkeld. Zo ligt de focus nu meer op downforce op de neus, zonder meer drag te introduceren. Aan snelheden van 230 km/h zou de wagen bijna 1000 kg aan downforce genereren.

Remkracht krijgt de Modificata via speciaal ontwikkelde Brembo remmen, ondersteund door hetzelfde ABS-systeem als in de 488 GT3. De ophanging wordt regelrecht van de 488 GTE gehaald – onder het motto If it ain’t broke, don’t fix it, aldus Ferrari. In de standaard uitrusting zit Bosch’ telemetriesysteem, waardoor alle rijgegevens worden bijgehouden. Aanpassingen aan het interieur en exterieur zijn mogelijk, als je hem bijvoorbeeld niet in het geel wilt.

Niet voor iedereen, of overal

Zoals meestal bij gelimiteerde Ferrari modellen, mag de 488 GT Modificata enkel het circuit op: tijdens circuitdagen of bij Ferrari’s eigen Club Competizioni GT-evenementen. In die laatste formule kunnen Ferrari-klanten het tegen mekaar opnemen, ongeacht de leeftijd van hun bolide. De 488 GT M zou dus zomaar eens -amicaal- tegen een geprepareerde F40 kunnen uitkomen, zoals onderstaande video insinueert:

Als je na dit alles overtuigd bent en stante pede je plaatselijke Ferrari-dealer wilt binnenstappen, dan moeten we je ontgoochelen. De 488 Modificata is enkel te koop (aan een niet-gekende prijs) voor Competizioni GT-leden. Voor alle anderen is er wel nog de GTE-variant van Lego Technic.

MEER LEZEN:

35 Jaar Testarossa: Een Terugblik in de Monospecchio

Video Highlights: 24 Uur van de Nürburgring, Editie 2020

Alleen voor het Circuit: Brabham BT62