Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

De productie van de Morgan 3 Wheeler loopt binnenkort af met een laatste batch van 33 modellen. Het Britse merk kan de Europese emissienormen niet meer halen met de Amerikaanse tweepitter, maar wil toch nog geen definitieve streep onder de driewieler trekken.

De 3 Wheeler was altijd al een uniek voertuig, om het vehikel eens geen ‘auto’ te noemen. Er is namelijk geen vooruit, geen dak en alle kracht van de op de voorbumper gemonteerde motor wordt naar het ene achterwiel geduwd. De luchtgekoelde S&S 2.0 V-Twin produceert ‘slechts’ 86 pk, maar door het lage gewicht van 525 kg ga je van 0 naar 100 km/h in zo’n 6 seconden. Een Ideaal wapen voor de binnenbaantjes.

Project 101

Morgan neemt (tijdelijk) afscheid van de 3 Wheeler met de P101. De naam refereert naar de originele projectnaam, en maakt de cirkel zo rond. De 33 modellen komen in vier verschillende varianten: The Aviator, The Belly Racer, The Dazzleship (te zien op de foto’s) en The Race car. The Dazzleship laat zich inspireren door de camouflage van schepen tijdens de wereldoorlogen.

De voorwielen zijn ditmaal uitgerust met aero-disks in plaats van de traditionele spaakwielen. Die zorgen voor een betere aerodynamica, samen met nieuwe Hella koplampen. Voor wie graag alleen rijdt, wordt een tonneau cover meegeleverd die de passagiersplaats netjes afdekt.

Wat brengt de toekomst?

Morgan neemt nog niet officieel afscheid van het unieke model. In 2017 werd namelijk de EV3 voorgesteld, als elektrische versie van de 3 Wheeler. Die haalde het productiestadium evenwel (nog) niet. Opvallender: naar alle verwachting zal de volgende 3 Wheeler opnieuw een verbrandingsmotor krijgen. De volledige elektrificatie van Morgan zal pas later aan bod komen.

Voor wie geïnteresseerd is in de P101, is er helaas slecht nieuws. De 33 modellen zijn allemaal besproken, met een verwachte levering in de loop van 2021.

MEER LEZEN:

De Geschiedenis van het Britse Morgan

Video: Morgan 3 Wheeler vs. Caterham Seven

Morgan bevestigt komt van een nieuw instapmodel